granica z pierwiastkami
-
- Użytkownik
- Posty: 696
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: marki
- Podziękował: 165 razy
- Pomógł: 20 razy
granica z pierwiastkami
\(\displaystyle{ \left({\frac{{n^{2}+2n+3-\left({n^{2}+1}\right)}}{{\sqrt{n^{2}+2n+3}+\sqrt{n^{2}+1}}}-1}\right)\left({\frac{{n^{2}-n}}{{n+\sqrt n }}}\right)}\)
i co dalej?
i co dalej?
- Nakahed90
- Gość Specjalny
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
granica z pierwiastkami
Chodziło mi bardziej o \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{n^2+2n+3}+\sqrt{n^2+1}+1}{\sqrt{n^2+2n+3}+\sqrt{n^2+1}+1}}\)
- Nakahed90
- Gość Specjalny
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
granica z pierwiastkami
To jest sprzężenie do \(\displaystyle{ \sqrt{n^2+2n+3}-(\sqrt{n^2+1}+1)}\). Jeżeli przez nie pomnożysz pierwszy nawias to po ponownym pomnożeniu przez sprzężenie nowego licznika otrzymasz już symbol oznaczony.
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 24 sie 2009, o 02:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 32 razy
granica z pierwiastkami
Ułatwi rachunki. Jak wykorzystasz sprzężenie, to następnie dziel licznik i mianownik przez odpowiednie potęgi n.
-
- Użytkownik
- Posty: 696
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: marki
- Podziękował: 165 razy
- Pomógł: 20 razy
granica z pierwiastkami
wyszło tyle
\(\displaystyle{ \frac{2n+1-2\sqrt{n^2+1}}{\sqrt{n^2+2n+3}+\sqrt{n^2+1}+1}}\)
czyli 0
\(\displaystyle{ \frac{2n+1-2\sqrt{n^2+1}}{\sqrt{n^2+2n+3}+\sqrt{n^2+1}+1}}\)
czyli 0
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2010, o 22:10 przez marek12, łącznie zmieniany 1 raz.
- Nakahed90
- Gość Specjalny
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
granica z pierwiastkami
A nie zapomniałes jeszcze o drugim nawiasie? Teraz przemnóż to przez sprzężenie licznika.marek12 pisze:wyszło tyle
\(\displaystyle{ \frac{2n+1-2\sqrt{n^2+1}}{\sqrt{n^2+2n+3}+\sqrt{n^2+1}+1}}\)
czyli 0
- Nakahed90
- Gość Specjalny
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
granica z pierwiastkami
Narazie nic po przemnożeniu przez kolejne sprzężenie będziesz wyciągał po n a każdego nawiasu i skracał.