pole rownolegloboku na wektorach
pole rownolegloboku na wektorach
Koledzy jak obliczyc pole równoległoboku rozpietego na wektorach \(\displaystyle{ \vec{a} = \vec{p} + \vec{2q}}\), \(\displaystyle{ \vec{b} = \vec{p} - \vec{3q}}\), gdzie \(\displaystyle{ \vec{p} = 5, \vec{q} = 3}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle ( \vec{pq}) = \frac{\pi}{2}}\).
Zadania gdzie mam podany konkretny wektor np.: [-3, 4, 1] rozwalam... ale mam problem z takimi jak ww.
Zadania gdzie mam podany konkretny wektor np.: [-3, 4, 1] rozwalam... ale mam problem z takimi jak ww.
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2010, o 19:24 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Proszę całe wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Proszę całe wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
pole rownolegloboku na wektorach
Będziesz przecież potrzebował iloczynu wektorowego tych wektorów, więc zacznij tak:
\(\displaystyle{ \vec{a} \times \vec{b}= (\vec{p} + \vec{2q}) \times (\vec{p} - \vec{3q})=...}\)
i powymnażaj. Potem skorzystaj z definicji iloczynu wektorowego.
\(\displaystyle{ \vec{a} \times \vec{b}= (\vec{p} + \vec{2q}) \times (\vec{p} - \vec{3q})=...}\)
i powymnażaj. Potem skorzystaj z definicji iloczynu wektorowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
pole rownolegloboku na wektorach
\(\displaystyle{ P=|\vec{a} \times \vec{b}|=|(\vec{p}+2\vec{q}) \times (\vec{p}-3\vec{q})|=\\=|\vec{p} \times \vec{p}-3\vec{p} \times \vec{q}+2\vec{q} \times \vec{p}-6\vec{q} \times \vec{q}|=|-3\vec{p} \times \vec{q}-2\vec{p} \times \vec{q}|=|-5\vec{p} \times \vec{q}|=\\=5\cdot|p|\cdot|q}\cdot\ sin(\frac{\pi}{2})=5\cdot5\cdot3\cdot1=75}\)
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2010, o 19:47 przez irena_1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
pole rownolegloboku na wektorach
Po pierwsze, mogłabyś na przyszłość ukryć rozwiązanie i dać wegianowi wybór, czy chce gotowca, czy nie? To tylko taka drobna sugestia.
Po drugie, ile to jest \(\displaystyle{ 2\vec{q} \times (-3\vec{q})}\)?
Po drugie, ile to jest \(\displaystyle{ 2\vec{q} \times (-3\vec{q})}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
pole rownolegloboku na wektorach
Po pierwsze- napisałeś, że liczy się iloczyn skalarny, a nie wektorowy. Dlatego w ogóle pisałam rozwiązanie i odpowiedź.
Po drugie- źle przepisałam jedną liczbę. Mogłeś mi zwrócić uwagę trochę spokojniej.
Po trzecie- nie wiem, jak ukrywa się odpowiedzi.
Po drugie- źle przepisałam jedną liczbę. Mogłeś mi zwrócić uwagę trochę spokojniej.
Po trzecie- nie wiem, jak ukrywa się odpowiedzi.
pole rownolegloboku na wektorach
Crizz, dziekuje za pomoc ale nie musisz tak sie zloscic na irena_1 ktorej tez bardzo dziekuje za rozwizanie calego zadania ! Mam duzo tego typu zadan, majac wzorzec bede mogl dzialac dalej. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za zainteresowanie.
Tylko mam jedno pytanie skad wzielo \(\displaystyle{ |-3\vec{p} \times \vec{q}-2\vec{p} \times \vec{q}|}\) na jakiej zasadzie to sie poskracalo ?
Tylko mam jedno pytanie skad wzielo \(\displaystyle{ |-3\vec{p} \times \vec{q}-2\vec{p} \times \vec{q}|}\) na jakiej zasadzie to sie poskracalo ?
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
pole rownolegloboku na wektorach
Iloczyn wektorowy wektorów równoległych jest wektorem zerowym (sinus kąta między nimi też jest równy 0). Stąd \(\displaystyle{ \vec{p} \times \vec{p}=\vec{0},\ \ \vec{q} \times \vec{q}=\vec{0}}\)