Wiatm nie jestem pewny czy w dobrym dziale piszę ale mam obliczyć całkę
\(\displaystyle{ \iiint z ^{2} \sqrt{x ^{2}+y ^{2} +z ^{2} }}\) po obszarze D:\(\displaystyle{ 0 \le z \le \sqrt{4+x ^{2} +y ^{2} }, x \ge 0, y \ge x}\) i Po liczeniu podstawieniu i innych rzeczach wychodzi mi coś takiego:\(\displaystyle{ ( \frac{ \pi }{2}- \frac{ \pi }{4})( \frac{1}{3}sin ^{3}( \frac{ \pi }{2} ))( \frac{32}{3} )}\) i nie wiem co z tym sinusem zrobić jak to rozpisać
Problem z wynikiem
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 13:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Problem z wynikiem
\(\displaystyle{ sin ^{3}( \frac{ \pi }{2} ) = [sin( \frac{ \pi }{2} )] ^{3}= 1 ^{3} =1}\)