zbadaj ciaglosc funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 27 maja 2008, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka :]
- Podziękował: 10 razy
zbadaj ciaglosc funkcji
witam. mam zbadac ciaglosc takiej funkcji :
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{3sinx}{2x}, x<0 \\ 2x-2, x \in <0;1> \\ -lnx, x \in (1;e) \\ cosx , x>e \end{cases}}\)
i moje pytanie. mam zbadac ciaglosc funkcji w punkcie na takich puntach jak:
-1;0;1;2;3 ?
dalem 2 i 3 bo 2 jest mniejsze od e, a 3 wieksze...
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{3sinx}{2x}, x<0 \\ 2x-2, x \in <0;1> \\ -lnx, x \in (1;e) \\ cosx , x>e \end{cases}}\)
i moje pytanie. mam zbadac ciaglosc funkcji w punkcie na takich puntach jak:
-1;0;1;2;3 ?
dalem 2 i 3 bo 2 jest mniejsze od e, a 3 wieksze...
Ostatnio zmieniony 31 sie 2010, o 20:50 przez dethim, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2956
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 495 razy
zbadaj ciaglosc funkcji
Nie, badasz ciągłość funkcji w punktach 0,1,e. W punktach -1,2 i 3 funkcja jest ciągła, bo ciągłe są w całej dziedzinie funkcje \(\displaystyle{ sinx,\ cosx,\ lnx}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 27 maja 2008, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka :]
- Podziękował: 10 razy
zbadaj ciaglosc funkcji
najpierw badam dla 0. jak mam to poprawnie zapisac ?
\(\displaystyle{ \begin{cases} \lim_{ x\to0 } \frac{3sinx}{2x} \\ \lim_{ x\to0 } 2x - 2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \lim_{ x\to0 } \frac{3sinx}{2x} \\ \lim_{ x\to0 } 2x - 2 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 31 sie 2010, o 21:01 przez dethim, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2956
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 495 razy
zbadaj ciaglosc funkcji
Tak:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0^{+} } \frac{3sinx}{2x}\\
\lim_{ x\to0^{-} } 2x - 2}\)
ponieważ badamy jednostronne granice funkcji.
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0^{+} } \frac{3sinx}{2x}\\
\lim_{ x\to0^{-} } 2x - 2}\)
ponieważ badamy jednostronne granice funkcji.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2956
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 495 razy
zbadaj ciaglosc funkcji
Jeżeli funkcja f ma w punkcie \(\displaystyle{ x_0}\) skończoną granicę równą a i funkcja g ma w tym samym punkcie skończoną granicę równą b, to funkcja \(\displaystyle{ f \cdot g}\) ma w tym punkcie granicę równą \(\displaystyle{ ab}\).
W tym przykładzie
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0^{+} } \frac{3sinx}{2x}}\)
mamy funkcje:
\(\displaystyle{ f=\frac{3}{2}}\) i \(\displaystyle{ g=\frac{sinx}{x}}\)
Należy policzyć:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0^{+} } f \cdot g}\)
i skorzystać z tego, że
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0 } \frac{sinx}{x}=1}\).
W granicy lewostronnej wystarczy tylko podstawić.
W tym przykładzie
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0^{+} } \frac{3sinx}{2x}}\)
mamy funkcje:
\(\displaystyle{ f=\frac{3}{2}}\) i \(\displaystyle{ g=\frac{sinx}{x}}\)
Należy policzyć:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0^{+} } f \cdot g}\)
i skorzystać z tego, że
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0 } \frac{sinx}{x}=1}\).
W granicy lewostronnej wystarczy tylko podstawić.
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 27 maja 2008, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka :]
- Podziękował: 10 razy
zbadaj ciaglosc funkcji
czyli granica prawo stronna jest rowna \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) a lewostronna \(\displaystyle{ -2}\) ?
czyli granica lewo i prawo stronna nie sa rowne, czyli wychodzi na to ze funkcja nie jest ciagle w punkcie 0 ?
czyli granica lewo i prawo stronna nie sa rowne, czyli wychodzi na to ze funkcja nie jest ciagle w punkcie 0 ?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2956
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 495 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 27 maja 2008, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka :]
- Podziękował: 10 razy
zbadaj ciaglosc funkcji
dalej:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \lim_{ x\to0^-} 2x-2 \\ \lim_{ x\to0^+} -lnx \end{cases}}\)
jeszcze pytanie, skad mam wiedziec gdzie dla jakiej linijki mam zbadac granice lewostronna a dla jakiej prawostronna ?
\(\displaystyle{ \begin{cases} \lim_{ x\to0^-} 2x-2 \\ \lim_{ x\to0^+} -lnx \end{cases}}\)
jeszcze pytanie, skad mam wiedziec gdzie dla jakiej linijki mam zbadac granice lewostronna a dla jakiej prawostronna ?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2956
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 495 razy
zbadaj ciaglosc funkcji
Powinno być tak:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to1^{+} } 2x - 2\\\lim_{ x\to1^{-} } -lnx}\)
Przecież już wiemy, że funkcja f jest ciągła na przedziale \(\displaystyle{ (- \infty; 1)}\) oprócz punktu zero. Dlatego zajmujemy się jej ciągłością w punkcie jeden.
Tutaj, w \(\displaystyle{ 2x - 2}\) liczymy granicę prawostronną w punkcie jeden, bo lewostronna granica w punkcie jeden nie istnieje - po prostu funkcja \(\displaystyle{ 2x - 2}\) nie jest określona w prawostronnym sąsiedztwie punktu 1, jest tam określona innym wzorem.
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to1^{+} } 2x - 2\\\lim_{ x\to1^{-} } -lnx}\)
Przecież już wiemy, że funkcja f jest ciągła na przedziale \(\displaystyle{ (- \infty; 1)}\) oprócz punktu zero. Dlatego zajmujemy się jej ciągłością w punkcie jeden.
Tutaj, w \(\displaystyle{ 2x - 2}\) liczymy granicę prawostronną w punkcie jeden, bo lewostronna granica w punkcie jeden nie istnieje - po prostu funkcja \(\displaystyle{ 2x - 2}\) nie jest określona w prawostronnym sąsiedztwie punktu 1, jest tam określona innym wzorem.
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 27 maja 2008, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka :]
- Podziękował: 10 razy
zbadaj ciaglosc funkcji
wystarczy tylko podstawic ?
granica lewo i prawostronna wyszla 0 wiec funkcja jest ciagla ?
granica lewo i prawostronna wyszla 0 wiec funkcja jest ciagla ?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2956
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 495 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 27 maja 2008, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka :]
- Podziękował: 10 razy
zbadaj ciaglosc funkcji
juz chyba rozumiem, zrobie dla e
\(\displaystyle{ \begin{cases} \lim_{ x\to e^+ } -lnx \\ \lim_{ x\to e^- } cosx \end{cases}}\)
granica prawostronna = -1
granica lewostronna = -0,9
funkcja nie jest ciągła
\(\displaystyle{ \begin{cases} \lim_{ x\to e^+ } -lnx \\ \lim_{ x\to e^- } cosx \end{cases}}\)
granica prawostronna = -1
granica lewostronna = -0,9
funkcja nie jest ciągła
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2956
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 495 razy
zbadaj ciaglosc funkcji
no ciągła faktycznie nie jest, a skąd wiesz, że \(\displaystyle{ cose=-0,9}\)?
ja bym to inaczej uzasadnił..
ja bym to inaczej uzasadnił..