Ekstremum lokalne funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 kwie 2010, o 09:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 1 raz
Ekstremum lokalne funkcji
Mam problem z rozwiązaniem układu równań przy sprawdzaniu ekstremum. proszę o wskazówkę jak to rozwiazać.
\(\displaystyle{ f(x,y)= x^4 - 2x^2 + 4xy - 2y^2 + y^4}\)
ukł. równań który otrzymałem to:
\(\displaystyle{ x^3 - x + y = 0}\)
\(\displaystyle{ x - y + y^3 = 0}\)
\(\displaystyle{ f(x,y)= x^4 - 2x^2 + 4xy - 2y^2 + y^4}\)
ukł. równań który otrzymałem to:
\(\displaystyle{ x^3 - x + y = 0}\)
\(\displaystyle{ x - y + y^3 = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 kwie 2010, o 09:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 1 raz
Ekstremum lokalne funkcji
pochodne są policzone dobrze tylko juz skróciłem równania dzieląc oba przez 4. Jeżeli są źle to w którym miejscu jest błąd?
w pierwotnej formie wyglądaja tak:
\(\displaystyle{ 4x^3 - 4x + 4y = 0}\)
\(\displaystyle{ 4x - 4y + 4y^3 = 0}\)
w pierwotnej formie wyglądaja tak:
\(\displaystyle{ 4x^3 - 4x + 4y = 0}\)
\(\displaystyle{ 4x - 4y + 4y^3 = 0}\)