Witam,
Posiadam preparat który powinien być rozcieńczony.
Jego pojemność to: 21 l
w zakładce dozowanie jest napisane: Stosować jako roztwór 15% - 30% w postaci natrysku.
Mając te dane nie wiem ile zmieszać roztworu z wodą.
Moim zdaniem:
21 x 15%= 3,15
3,15kg roztworu + 17,85kg wody = 21kg roztworu rozcieńczonego
Czy mam pracje??
Pomóżcie proszę.
Jak rozcieńczyć roztwór z wodą gdzie podają tylko % roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 30 sie 2010, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- miki999
- Gość Specjalny
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Jak rozcieńczyć roztwór z wodą gdzie podają tylko % roztworu
\(\displaystyle{ \%= \frac{\text{masa substancji}}{\text{masa wszystkiego}}}\)
Czyli jak weźmiemy \(\displaystyle{ 15\%}\), to:
\(\displaystyle{ 0,15= \frac{21l}{21l +x l\ wody}}\)
Obustronnie mnożymy przez \(\displaystyle{ 21l +x l\ wody}\), dzielimy przez \(\displaystyle{ 0,15}\) i odejmujemy \(\displaystyle{ 21l}\)
Otrzymujemy \(\displaystyle{ 119l}\) wody.
Pozdrawiam.
Czyli jak weźmiemy \(\displaystyle{ 15\%}\), to:
\(\displaystyle{ 0,15= \frac{21l}{21l +x l\ wody}}\)
Obustronnie mnożymy przez \(\displaystyle{ 21l +x l\ wody}\), dzielimy przez \(\displaystyle{ 0,15}\) i odejmujemy \(\displaystyle{ 21l}\)
Otrzymujemy \(\displaystyle{ 119l}\) wody.
Pozdrawiam.