Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
-
lapen
- Użytkownik

- Posty: 15
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 23:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
Post
autor: lapen » 29 sie 2010, o 15:06
proszę o pomoc, muszę naszkicować wykres takej oto funkcji :\(\displaystyle{ f:R \xrightarrow{} R}\) \(\displaystyle{ f(x)= \arcsin(\arctan{x})}\)
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 » 29 sie 2010, o 15:08
Zacznij od asymptot. Skoro tutaj jest temat...
206140.htm
-
lapen
- Użytkownik

- Posty: 15
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 23:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
Post
autor: lapen » 29 sie 2010, o 15:11
asymptoty w \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\),a co dalej?
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 » 29 sie 2010, o 15:12
Wszystkie asymptoty to są?
Możesz pochodną policzyć
-
lapen
- Użytkownik

- Posty: 15
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 23:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
Post
autor: lapen » 29 sie 2010, o 15:22
asymptoty w +/- \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\)
jak pochodna mi pomoże, bo nie wygląda ona ciekawie?
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 » 29 sie 2010, o 15:24
Może dzięki pochodnej zobaczysz ekstremum. Albo monotoniczność zbadasz.