procenty z procentów
procenty z procentów
Mam problem z tym zadaniem, czy ktoś może mógłby mi podpowiedzieć jak je rozwiazac?
Badania statystyczne przeprowadzone wśród studentów wykazały, że: 60% czyta dziennik A,
50% czyta dziennik B, 50% czyta dziennik C, 30% czyta dzienniki A i B, 20% czyta dzienniki B i C,
30% czyta dzienniki A i C, 10% czyta wszystkie dzienniki. Wyznacz prawdopodobieństwo, Ŝe
przypadkowo wybrany student:
a) czyta dziennik A, jeżeli wiadomo, że nie czyta dziennika B,
b) czyta dziennik A, jeżeli wiadomo, że czyta co najmniej dwa dzienniki.
Badania statystyczne przeprowadzone wśród studentów wykazały, że: 60% czyta dziennik A,
50% czyta dziennik B, 50% czyta dziennik C, 30% czyta dzienniki A i B, 20% czyta dzienniki B i C,
30% czyta dzienniki A i C, 10% czyta wszystkie dzienniki. Wyznacz prawdopodobieństwo, Ŝe
przypadkowo wybrany student:
a) czyta dziennik A, jeżeli wiadomo, że nie czyta dziennika B,
b) czyta dziennik A, jeżeli wiadomo, że czyta co najmniej dwa dzienniki.
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
procenty z procentów
Niech:
A- oznacza wszystkich studentów czytających dziennik A
B- B
C- C
1)
\(\displaystyle{ P(x\in A| x\in B')=\frac{P(x\in A \wedge x\in B')}{P(x\in B')}}\)
2)
\(\displaystyle{ P(x\in A| (x\in A \cap B \vee x\in A\cap C \vee x\in B\cap C))=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{P(x\in A\cap B)+P(x\in A\cap C)-P(x\in A\cap B\cap C)}{P(x\in A\cap B)+P(x\in A\cap C)+P(x\in B\cap C)-2P(x\in A\cap B\cap C)}}\)
Wyszło mi w pierwszym \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\) w drugim \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\)
A- oznacza wszystkich studentów czytających dziennik A
B- B
C- C
1)
\(\displaystyle{ P(x\in A| x\in B')=\frac{P(x\in A \wedge x\in B')}{P(x\in B')}}\)
2)
\(\displaystyle{ P(x\in A| (x\in A \cap B \vee x\in A\cap C \vee x\in B\cap C))=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{P(x\in A\cap B)+P(x\in A\cap C)-P(x\in A\cap B\cap C)}{P(x\in A\cap B)+P(x\in A\cap C)+P(x\in B\cap C)-2P(x\in A\cap B\cap C)}}\)
Wyszło mi w pierwszym \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\) w drugim \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\)
Ostatnio zmieniony 29 sie 2010, o 14:17 przez pajong8888, łącznie zmieniany 7 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
procenty z procentów
Nie wiedziałem, jak zapisac, że nia należy więc napisałem B' (równoznaczne)
\(\displaystyle{ P(x\in B)=0,5\Rightarrow P(x\in B')=1-0,5=0,5}\)
\(\displaystyle{ P(x\in B)=0,5\Rightarrow P(x\in B')=1-0,5=0,5}\)
Ostatnio zmieniony 29 sie 2010, o 14:18 przez pajong8888, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
procenty z procentów
Niestety nie. Narysuj sobie dwa zbiory i zobacz jak to będzie działało.-- 29 sie 2010, o 14:24 --\(\displaystyle{ A\cap B}\) nie zawiera się w \(\displaystyle{ B'}\) zacznijmy od tego.
\(\displaystyle{ P(A\cap B')=P(A)-P(A\cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B')=P(A)-P(A\cap B)}\)