[MIX][Teoria liczb] mały mix z teorii liczb
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13386
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[MIX][Teoria liczb] mały mix z teorii liczb
1. Znajdź trójki liczb \(\displaystyle{ a, b, c}\) takie że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-b \equiv 0 (\bmod{c}) \\ b-c \equiv 0 (\bmod{a}) \\ c-a \equiv 0 (\bmod{b}). \end{cases}}\)
2. Niech dane bedzie \(\displaystyle{ n}\) liczb naturalnych \(\displaystyle{ a_1<a_2<...<a_n<2n}\), takich że najmniejsza wspólna wielokrotność każdych dwóch spośród nich jest większa od \(\displaystyle{ 2n}\). Udowodnić, że wszystkie te liczby są większe od \(\displaystyle{ \left[ \frac{2n}{3}\right] }\).
3. Rozstrzygnąc czy istnieje skończona (czy też nie) ilość rozwiązań równania
\(\displaystyle{ a^c-b^c=2^{100},}\)
gdzie \(\displaystyle{ a,b,c}\) są to liczby naturalne. Dać przykład takiego rozwiązania.
4. Diofantos. Wykaż iż równanie
\(\displaystyle{ 32^y=17^z-15^x}\)
ma dokładnie jedno rozwiązanie w zbiorze liczb naturalnych (tj. \(\displaystyle{ x,y,z \in \NN}\)).
5. a) Czy to prawda czy fałsz: Jeśli ciagi \(\displaystyle{ a, b, c}\) i \(\displaystyle{ b^2, a^2, c^2}\) są arytmetyczne, to musza być stałe.
b) Czy to prawda czy fałsz: Jeśli ciagi \(\displaystyle{ a, b, c}\) i \(\displaystyle{ a^2, b^2, c^2}\) są arytmetyczne, to musza być stałe.
c) Czy to prawda czy fałsz: Jeśli ciagi \(\displaystyle{ a, b, c}\) i \(\displaystyle{ a^3, b^3, c^3}\) są arytmetyczne, to musza być stałe.
6. Wykaż, że istnieje nieskończenie wiele liczb pierwszych postaci \(\displaystyle{ p=a^2+b^2+c^2+1}\), gdzie \(\displaystyle{ a, b, c}\) są to liczby całkowite.
7. Przedstaw liczbę \(\displaystyle{ n=20}\) w postaci sumy \(\displaystyle{ n=\sum_{j} a_j}\) pewnych liczb naturalnych \(\displaystyle{ a_j}\) (niekoniecznie parami różnych) tak, aby ich iloczyn był możliwie największy. Wybór uzasadnij.
8. Wykaż, że istnieje nieskończenie wiele par \(\displaystyle{ (x,y)}\), liczb naturalnych spełniających równanie
\(\displaystyle{ 3x(1+2x)=2y(y-1).}\)
9. a) Na ile róznych sposobów można przedstawić liczbę \(\displaystyle{ m=2720}\) w postaci sumy kwadratów dwóch liczb naturalnych? Podaj ten rozkład, w którym jeden ze składników jest możliwie największy.
b) Czy liczbę \(\displaystyle{ d=2010}\) można przedstawić w postaci sumy sześcianów dwóch liczb całkowitych ?
10. Trzy sumy, oblicz
a) \(\displaystyle{ \mu(n)\mu(n+1) \mu(n+2) \mu(n+3)}\)
b) \(\displaystyle{ \sum_{j=1}^n \mu(j!)}\)
c) \(\displaystyle{ \sum_{d|n} \mu(d)d,}\)
gdzie \(\displaystyle{ \mu}\) jest funkcją Mobiusa.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-b \equiv 0 (\bmod{c}) \\ b-c \equiv 0 (\bmod{a}) \\ c-a \equiv 0 (\bmod{b}). \end{cases}}\)
2. Niech dane bedzie \(\displaystyle{ n}\) liczb naturalnych \(\displaystyle{ a_1<a_2<...<a_n<2n}\), takich że najmniejsza wspólna wielokrotność każdych dwóch spośród nich jest większa od \(\displaystyle{ 2n}\). Udowodnić, że wszystkie te liczby są większe od \(\displaystyle{ \left[ \frac{2n}{3}\right] }\).
3. Rozstrzygnąc czy istnieje skończona (czy też nie) ilość rozwiązań równania
\(\displaystyle{ a^c-b^c=2^{100},}\)
gdzie \(\displaystyle{ a,b,c}\) są to liczby naturalne. Dać przykład takiego rozwiązania.
4. Diofantos. Wykaż iż równanie
\(\displaystyle{ 32^y=17^z-15^x}\)
ma dokładnie jedno rozwiązanie w zbiorze liczb naturalnych (tj. \(\displaystyle{ x,y,z \in \NN}\)).
5. a) Czy to prawda czy fałsz: Jeśli ciagi \(\displaystyle{ a, b, c}\) i \(\displaystyle{ b^2, a^2, c^2}\) są arytmetyczne, to musza być stałe.
b) Czy to prawda czy fałsz: Jeśli ciagi \(\displaystyle{ a, b, c}\) i \(\displaystyle{ a^2, b^2, c^2}\) są arytmetyczne, to musza być stałe.
c) Czy to prawda czy fałsz: Jeśli ciagi \(\displaystyle{ a, b, c}\) i \(\displaystyle{ a^3, b^3, c^3}\) są arytmetyczne, to musza być stałe.
6. Wykaż, że istnieje nieskończenie wiele liczb pierwszych postaci \(\displaystyle{ p=a^2+b^2+c^2+1}\), gdzie \(\displaystyle{ a, b, c}\) są to liczby całkowite.
7. Przedstaw liczbę \(\displaystyle{ n=20}\) w postaci sumy \(\displaystyle{ n=\sum_{j} a_j}\) pewnych liczb naturalnych \(\displaystyle{ a_j}\) (niekoniecznie parami różnych) tak, aby ich iloczyn był możliwie największy. Wybór uzasadnij.
8. Wykaż, że istnieje nieskończenie wiele par \(\displaystyle{ (x,y)}\), liczb naturalnych spełniających równanie
\(\displaystyle{ 3x(1+2x)=2y(y-1).}\)
9. a) Na ile róznych sposobów można przedstawić liczbę \(\displaystyle{ m=2720}\) w postaci sumy kwadratów dwóch liczb naturalnych? Podaj ten rozkład, w którym jeden ze składników jest możliwie największy.
b) Czy liczbę \(\displaystyle{ d=2010}\) można przedstawić w postaci sumy sześcianów dwóch liczb całkowitych ?
10. Trzy sumy, oblicz
a) \(\displaystyle{ \mu(n)\mu(n+1) \mu(n+2) \mu(n+3)}\)
b) \(\displaystyle{ \sum_{j=1}^n \mu(j!)}\)
c) \(\displaystyle{ \sum_{d|n} \mu(d)d,}\)
gdzie \(\displaystyle{ \mu}\) jest funkcją Mobiusa.
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2021, o 12:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13386
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13386
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Posty: 4089
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13386
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Posty: 4089
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
[MIX][Teoria liczb] mały mix z teorii liczb
1. (PO ERRACIE)
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2010, o 08:59 przez Inkwizytor, łącznie zmieniany 2 razy.
-
waral
- Użytkownik

- Posty: 57
- Rejestracja: 14 sty 2009, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Katowice
- Pomógł: 3 razy
[MIX][Teoria liczb] mały mix z teorii liczb
Inkwizytor pisze:1.Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 31 sie 2010, o 22:43 przez waral, łącznie zmieniany 4 razy.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13386
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy


