zadanie - dla jakiej wartości parametru m liczba a jest miejscem zerowym funkcji f? Rozwiąż nierówność f(x) \(\displaystyle{ \ge}\) 0 dla wyznaczonej wartości m.
\(\displaystyle{ f(x) = x^{3} +3x^{2} + mx -4 ; a=-2}\)
A wiec wykonałem dzielenie wielomianu f(x) przez dwumian (x+2) i wyszło że m=0, zgadza się z odpowiedzią w książce wiec przeszedłem do następnego pkt i tu pojawił się problem a mianowicie
\(\displaystyle{ (x^{3} +3x^{2} + x -4) : (x+2) = (x^{2} + x -1)(x+2) - 2}\)
Czy ktoś mógłby sprawdzić czy aby na pewno wykonałem dobrze dzielenie (chodź sprawdziłem 2 razy), a jeśli wszystko jest w porządku to czy ktoś mógłby wyjaśnić jak odczytać wartości \(\displaystyle{ \ge}\) 0 z wykresu?
Z góry dziekuję, Eldiane
parametr m, rozwiąż nierówność f(x)>=0
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
parametr m, rozwiąż nierówność f(x)>=0
Mogłeś uniknąć kłopotliwego dzielenia, przecież masz :Eldiane pisze:A wiec wykonałem dzielenie wielomianu f(x) przez dwumian (x+2) ...
\(\displaystyle{ f(-2)=0}\)
Wpisz w wyszukiwarkę ,,wąż" lub ,,węża" i coś powinno wyskoczyć.Eldiane pisze:... czy ktoś mógłby wyjaśnić jak odczytać wartości \(\displaystyle{ \ge}\) 0 z wykresu?