Dowód pewnego stwierdzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Dowód pewnego stwierdzenia
Na początek treść definicji i stwierdzenia:
Definicja: Niech \(\displaystyle{ u \colon M \to N}\) będzie homomorfizmem \(\displaystyle{ A}\)-modułów. Podnosi się on do homomorfizmu \(\displaystyle{ S^{-1}A}\)-modułów \(\displaystyle{ S^{-1}u \colon S^{-1}M \to S^{-1}N}\) w taki sposób, że \(\displaystyle{ S^{-1}u}\) odwzorowuje \(\displaystyle{ \frac{m}{s}}\) na \(\displaystyle{ \frac{u(m)}{s}}\). Zachodzi przy tym \(\displaystyle{ S^{-1}(v \circ u)=(S^{-1}v) \circ (S^{-1}u)}\).
Stwierdzenie: Operacja \(\displaystyle{ S^{-1}}\) jest dokładna, tzn. jeśli \(\displaystyle{ M' \stackrel{f}{\rightarrow} M \stackrel{g}{\rightarrow} M''}\) jest dokładny w \(\displaystyle{ M}\), to \(\displaystyle{ S^{-1}M' \stackrel{S^{-1}f}{\rightarrow} S^{-1}M \stackrel{S^{-1}g}{\rightarrow} S^{-1}M''}\) jest dokładny w \(\displaystyle{ S^{-1}M}\).
Teraz część zasadnicza: dowód zaczyna się od sformułowania "Mamy \(\displaystyle{ g \circ f=0}\). [...]". Dlaczego \(\displaystyle{ g \circ f=0}\)?
Źródło: M. F. Atiyah, I.G. Macdonald, "Wprowadzenie do algebry komutatywnej"
Definicja: Niech \(\displaystyle{ u \colon M \to N}\) będzie homomorfizmem \(\displaystyle{ A}\)-modułów. Podnosi się on do homomorfizmu \(\displaystyle{ S^{-1}A}\)-modułów \(\displaystyle{ S^{-1}u \colon S^{-1}M \to S^{-1}N}\) w taki sposób, że \(\displaystyle{ S^{-1}u}\) odwzorowuje \(\displaystyle{ \frac{m}{s}}\) na \(\displaystyle{ \frac{u(m)}{s}}\). Zachodzi przy tym \(\displaystyle{ S^{-1}(v \circ u)=(S^{-1}v) \circ (S^{-1}u)}\).
Stwierdzenie: Operacja \(\displaystyle{ S^{-1}}\) jest dokładna, tzn. jeśli \(\displaystyle{ M' \stackrel{f}{\rightarrow} M \stackrel{g}{\rightarrow} M''}\) jest dokładny w \(\displaystyle{ M}\), to \(\displaystyle{ S^{-1}M' \stackrel{S^{-1}f}{\rightarrow} S^{-1}M \stackrel{S^{-1}g}{\rightarrow} S^{-1}M''}\) jest dokładny w \(\displaystyle{ S^{-1}M}\).
Teraz część zasadnicza: dowód zaczyna się od sformułowania "Mamy \(\displaystyle{ g \circ f=0}\). [...]". Dlaczego \(\displaystyle{ g \circ f=0}\)?
Źródło: M. F. Atiyah, I.G. Macdonald, "Wprowadzenie do algebry komutatywnej"
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Dowód pewnego stwierdzenia
Definicja: Ciąg \(\displaystyle{ A}\)-modułów i \(\displaystyle{ A}\)-homomorfizmów \(\displaystyle{ \ldots \to M_{i-1} \stackrel{f_i}{\to} M_i \stackrel{f_{i+1}}{\to} M_{i+1} \ldots}\) nazywamy dokładnym w \(\displaystyle{ M_i}\) jeśli \(\displaystyle{ Im(f_i)=Ker(f_{i+1})}\). Ciąg nazywamy dokładnym, jeśli jest dokładny w każdym \(\displaystyle{ M_i}\).
Nie widzę w definicji nic o tym, że \(\displaystyle{ f_{i+1} \circ f_i=0}\). Możesz to wytłumaczyć jeszcze jaśniej?
Nie widzę w definicji nic o tym, że \(\displaystyle{ f_{i+1} \circ f_i=0}\). Możesz to wytłumaczyć jeszcze jaśniej?
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Dowód pewnego stwierdzenia
Skoro \(\displaystyle{ Im(f_{i}) = Ker(f_{i+1})}\), to przecież dla dowolnego \(\displaystyle{ a}\) zachodzi \(\displaystyle{ f_{i}(a) \in Im(f_{i}) = Ker(f_{i+1})}\), a co za tym idzie: \(\displaystyle{ f_{i+1}(f_{i}(a)) = 0}\).
- max
- Gość Specjalny
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Dowód pewnego stwierdzenia
Dokładnie.
Nawiasem mówiąc - warunek \(\displaystyle{ f_{i+1}\circ f_{i} = 0}\) jest słabszy od dokładności, bo oznacza tylko inkluzję \(\displaystyle{ \text{im}\, f_{i}\subset \text{ker}\, f_{i+1}}\). Zdaje się, że ciągi spełniające właśnie taki warunek (tzw. kompleksy łańcuchowe) pojawiają się na porządku dziennym w przeróżnych teoriach homologii.
Nawiasem mówiąc - warunek \(\displaystyle{ f_{i+1}\circ f_{i} = 0}\) jest słabszy od dokładności, bo oznacza tylko inkluzję \(\displaystyle{ \text{im}\, f_{i}\subset \text{ker}\, f_{i+1}}\). Zdaje się, że ciągi spełniające właśnie taki warunek (tzw. kompleksy łańcuchowe) pojawiają się na porządku dziennym w przeróżnych teoriach homologii.
-
- Użytkownik
- Posty: 1358
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 222 razy
Dowód pewnego stwierdzenia
To prawda -- np. w topologii algebraicznej spora część (jak nie całość) teorii homologii singularnej opiera się na badaniu ciągów dokładnych.max pisze:Zdaje się, że ciągi spełniające właśnie taki warunek (tzw. kompleksy łańcuchowe) pojawiają się na porządku dziennym w przeróżnych teoriach homologii.