
zbiory przestrzeni metrycznej
zbiory przestrzeni metrycznej
A jak ta wartość będzie równa zero to co wtedy?
A uwierz mi, że będzie ;] \(\displaystyle{ a \neq b}\) potrzebujemy ;']

zbiory przestrzeni metrycznej
quo vadis!!! Oj Przepraszam. Eureka!!!! Rozwiązane!!! Dziękuję miodzio powiedzmy '1988'.-- 27 sie 2010, o 21:47 --Zaraz zaraz przecież te infimum i tak może dążyć do zera nawet gdy a jest różne od b.
-
- Użytkownik
- Posty: 1358
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 222 razy
zbiory przestrzeni metrycznej
Weź dowolny element \(\displaystyle{ x\in X}\). Otocz go kulą jednostkową \(\displaystyle{ K(x,1)}\). Czy do takiej kuli należy jakiś element spoza \(\displaystyle{ X}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 1358
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 222 razy
zbiory przestrzeni metrycznej
To jest odpowiedź twierdząca?
Generalnie, jeżeli do takiej kuli nie należy nic spoza \(\displaystyle{ X}\), to możesz zapisać \(\displaystyle{ X}\) jako sumę takich kul: \(\displaystyle{ X=\bigcup_{x\in X}K(x,1)}\). W ten sposób pokażesz, że cała przestrzeń \(\displaystyle{ X}\) jest zbiorem otwartym (bo \(\displaystyle{ x\in K(x,1)}\)).
Generalnie, jeżeli do takiej kuli nie należy nic spoza \(\displaystyle{ X}\), to możesz zapisać \(\displaystyle{ X}\) jako sumę takich kul: \(\displaystyle{ X=\bigcup_{x\in X}K(x,1)}\). W ten sposób pokażesz, że cała przestrzeń \(\displaystyle{ X}\) jest zbiorem otwartym (bo \(\displaystyle{ x\in K(x,1)}\)).
zbiory przestrzeni metrycznej
Infimum może dążyć do zera gdy a jest różne od b. Co wtedy?-- 28 sie 2010, o 08:54 --Infimum albo nie istnieje albo jest zerem. Nie wiem.
zbiory przestrzeni metrycznej
Przyznaję nie rozumiem ciebie Ein. Czy ktoś wie jak jest z tym infimum? Jest tam kto? hoop hoop!
-- 28 sie 2010, o 15:05 --
Chyba się wprowadziłem w błąd z tym infimum.-- 28 sie 2010, o 15:40 --Czy w każdej przestrzeni metrycznej istnieje kula jednostkowa?
-- 28 sie 2010, o 15:05 --
Chyba się wprowadziłem w błąd z tym infimum.-- 28 sie 2010, o 15:40 --Czy w każdej przestrzeni metrycznej istnieje kula jednostkowa?
-
- Użytkownik
- Posty: 1358
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 222 razy
zbiory przestrzeni metrycznej
Definicja kuli o środku \(\displaystyle{ x}\) i promieniu \(\displaystyle{ \epsilon>0}\) w przestrzeni metrycznej \(\displaystyle{ \left(X,\rho\right)}\): \(\displaystyle{ K(x,\epsilon)=\left\{y\in X:\ \rho(x,y)<\epsilon\right\}}\). Jaka jest zatem odpowiedź na twoje pytanie?
zbiory przestrzeni metrycznej
A gdzie w tej definicji jest powiedziane że istnieje epsilon równe jeden?-- 29 sie 2010, o 08:59 --Ein czy mógłbyś mi to jakoś wyjaśnić bo chyba mam kłopoty ze zrozumieniem tej definicji.
-
- Użytkownik
- Posty: 1358
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 222 razy
zbiory przestrzeni metrycznej
O jakim ty istnieniu mówisz?
Okej, co mówi następujący napis: \(\displaystyle{ K(x,\epsilon)=\left\{y\in X:\ \rho(x,y)<\epsilon\right\}}\)?
Mówi tyle: kula o środku \(\displaystyle{ x}\) i promieniu \(\displaystyle{ \epsilon}\) to taki zbiór \(\displaystyle{ y\in X}\), że ich odległość od \(\displaystyle{ x}\) jest mniejsza od \(\displaystyle{ \epsilon}\). Kumasz to?
Okej, co mówi następujący napis: \(\displaystyle{ K(x,\epsilon)=\left\{y\in X:\ \rho(x,y)<\epsilon\right\}}\)?
Mówi tyle: kula o środku \(\displaystyle{ x}\) i promieniu \(\displaystyle{ \epsilon}\) to taki zbiór \(\displaystyle{ y\in X}\), że ich odległość od \(\displaystyle{ x}\) jest mniejsza od \(\displaystyle{ \epsilon}\). Kumasz to?
zbiory przestrzeni metrycznej
Na razie kumam ale nie wiem jak to się ma do kuli jednostkowej.-- 29 sie 2010, o 11:58 --Epsilon może być dowolne?
zbiory przestrzeni metrycznej
Nie. Np nie może być ujemne.Epsilon może być dowolne?
I weź kup sobie książkę i zacznij się uczyć. Bo Twoje pytania są strasznie elementarne.
zbiory przestrzeni metrycznej
No to istnieje ta kula jednostkowa w każdej przestrzeni metrycznej czy nie? Jeżeli jest to dla was elementarne to nie powinno być problemów z podaniem odpowiedzi. Dla mnie nie jest. Wydaje mi się że tłumaczenie też jest sztuką podobnie jak rozumienie. Rozmowa ze mną wymaga cierpliwości i trochę dobrej woli bo nie należę jak widać do najmądrzejszych.
zbiory przestrzeni metrycznej
I nie jest problemem. Tylko chcemy, żebyś sam to zrozumiał. Na masę pytań dostałeś odpowiedzi. Chyba wystarczy, nie? Może czas zacząć czytać odpowiednią książkę?Jeżeli jest to dla was elementarne to nie powinno być problemów z podaniem odpowiedzi
Tyle ode mniej Jak Ein chce się męczyć dalej to proszę bardzo