Calka z funkcji wymiernej
Calka z funkcji wymiernej
\(\displaystyle{ \int\frac{3x^{3}-2} {x^{3}-x^{2}}dx=3\int\frac{x^{3}-x^{2}+x^{2}-\frac{2}{3}}{x^{3}-x^{2}}dx}\)
Po wykonaniu obliczen mam postac
\(\displaystyle{ 3(x+\int\frac{x^{2}-\frac{2}{3}}{x^{2}(x+1)}dx)}\)
Nastepnie calke, ktora zostala rozkladam na ulamki proste i wychodzi:
\(\displaystyle{ A+C=1}\)
\(\displaystyle{ A+B=0}\)
\(\displaystyle{ B=-\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ A=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ C=\frac{1}{3}}\)
Ostatecznie z tej calki wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}\int\frac{x-1}{x^{2}}dx + \frac{1}{3}\int\frac{1}{x+1}dx}\)
Co zrobic z \(\displaystyle{ \frac{2}{3}\int\frac{x-1}{x^{2}}dx}\)? I ogolnie czy to dobrze jest, bo pewien nie jestem?
Po wykonaniu obliczen mam postac
\(\displaystyle{ 3(x+\int\frac{x^{2}-\frac{2}{3}}{x^{2}(x+1)}dx)}\)
Nastepnie calke, ktora zostala rozkladam na ulamki proste i wychodzi:
\(\displaystyle{ A+C=1}\)
\(\displaystyle{ A+B=0}\)
\(\displaystyle{ B=-\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ A=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ C=\frac{1}{3}}\)
Ostatecznie z tej calki wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}\int\frac{x-1}{x^{2}}dx + \frac{1}{3}\int\frac{1}{x+1}dx}\)
Co zrobic z \(\displaystyle{ \frac{2}{3}\int\frac{x-1}{x^{2}}dx}\)? I ogolnie czy to dobrze jest, bo pewien nie jestem?
- M Ciesielski
- Gość Specjalny
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy