suma szregu
-
miodzio1988
-
miodzio1988
suma szregu
ta uwaga była bez sensu. Chciałem w tym momencie sumować te szeregi, ale tego nie można zrobić. Sorry...
-
miodzio1988
suma szregu
Drugie podejście Miodzia:
\(\displaystyle{ \ds{\sum_{n=1}^\infty{\frac{9n+4}{n(3n+1)(3n+2)}}}=\ds{\sum_{n=1}^\infty{\frac{9n }{n(3n+1)(3n+2)}}} + \ds{\sum_{n=1}^\infty{\frac{ 4}{n(3n+1)(3n+2)}}}}\)
I teraz skorzystaj weź odpowiednie szeregi potęgowe i rózniczkuj całkuj wyraz po wyrazie aż wyjdą Ci szeregi geometryczne.
\(\displaystyle{ \ds{\sum_{n=1}^\infty{\frac{9n+4}{n(3n+1)(3n+2)}}}=\ds{\sum_{n=1}^\infty{\frac{9n }{n(3n+1)(3n+2)}}} + \ds{\sum_{n=1}^\infty{\frac{ 4}{n(3n+1)(3n+2)}}}}\)
I teraz skorzystaj weź odpowiednie szeregi potęgowe i rózniczkuj całkuj wyraz po wyrazie aż wyjdą Ci szeregi geometryczne.
-
Kamil_B
- Użytkownik

- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
suma szregu
Jak już jesteśmy w tym miejscu: \(\displaystyle{ 3\sum_{n=1}^{\infty}\left[\frac2{3n}-\frac1{3n+1}-\frac 1{3n+2}\right]}\) to nie możnaby po prostu napisać ciąg sum częsciowych ? Trochę się pewnie poskraca
-
marek12
- Użytkownik

- Posty: 696
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: marki
- Podziękował: 165 razy
- Pomógł: 20 razy
suma szregu
jakie wziac te szregi potęgowe?miodzio1988 pisze:Drugie podejście Miodzia:
\(\displaystyle{ \ds{\sum_{n=1}^\infty{\frac{9n+4}{n(3n+1)(3n+2)}}}=\ds{\sum_{n=1}^\infty{\frac{9n }{n(3n+1)(3n+2)}}} + \ds{\sum_{n=1}^\infty{\frac{ 4}{n(3n+1)(3n+2)}}}}\)
I teraz skorzystaj weź odpowiednie szeregi potęgowe i rózniczkuj całkuj wyraz po wyrazie aż wyjdą Ci szeregi geometryczne.
-
miodzio1988
suma szregu
takie żeby się ładnie skracało.jakie wziac te szregi potęgowe?
Kamil_B powiedział coś mądrego więc jego sposobu bym używał. Że też sam na to nie wpadłem...wstyd.
-
marek12
- Użytkownik

- Posty: 696
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: marki
- Podziękował: 165 razy
- Pomógł: 20 razy
suma szregu
Próbowałem przez skracanie ale do niczego nie mogę sensownego dojść, wstydmiodzio1988 pisze:
Kamil_B powiedział coś mądrego więc jego sposobu bym używał. Że też sam na to nie wpadłem...wstyd.
-
miodzio1988
suma szregu
No to zostaje Ci mój sposób. Ja za Ciebie bejbe tego nie zrobię, więc kombinuj z tymi wskazówkami , które masz; ]