zadania z kombinatryki do sprawdzenia
- withdrawn
- Użytkownik
- Posty: 282
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
zadania z kombinatryki do sprawdzenia
zadanie 1) Rzucamy 3 róznokolorowe kostki. Ile zdarzeń elementarnych można rozróżnić jeśli kostki są tego samego koloru?
no i wlasnie tutaj nie jestem pewna,bo jak dla mnie to te kostki sa wiec nierozroznialne i mam do czynienia z kombinacjami z powtorzeniami. a wiec:
\(\displaystyle{ {n+k-1\choose k} = {8\choose3} = 56}\)
co uwazacie ?
zadanie 2) wybieramy losowo numer z ksiązki telefonicznej i patrzymy na ostatnią cyfrę.
a)jakie są możliwe zdarzenia elementarne i jakie prawdopodobienstwa im przyporządkować??
b) czy model taki bylby odpowiedni,gdyby brać pod uwagę pierwszą cyfrę?
a więc, w podpunkcie:
a) wydaje mi się,że zdarzenia elemenatrne moga być takie: \(\displaystyle{ 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}\)a ich prawdopodobienstwo to\(\displaystyle{ p = 1/10}\)
b) no wydaje mi sie ze NIE, ale ktos potrafi to jakoś uzasadnic?:)
zadanie 3) Rzucamy pięć razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo ,że wynik będzie liczbą parzystą?
no jak dla mnie to :
\(\displaystyle{ \Omega = { w=(x_1 ,...,x_5) , x_i \in {0,R} }}\)
no i sama \(\displaystyle{ \Omega = 2^{5} = 32}\)
a teraz niech \(\displaystyle{ A}\) = suma wynikow jest liczbą parzystą.
i co np. orła oznaczam sobie 1 , a reszkę - 0. wtedy moc tego zdarzenia wyniesie 16.
i \(\displaystyle{ P(A) = 16/32}\) ?
no i wlasnie tutaj nie jestem pewna,bo jak dla mnie to te kostki sa wiec nierozroznialne i mam do czynienia z kombinacjami z powtorzeniami. a wiec:
\(\displaystyle{ {n+k-1\choose k} = {8\choose3} = 56}\)
co uwazacie ?
zadanie 2) wybieramy losowo numer z ksiązki telefonicznej i patrzymy na ostatnią cyfrę.
a)jakie są możliwe zdarzenia elementarne i jakie prawdopodobienstwa im przyporządkować??
b) czy model taki bylby odpowiedni,gdyby brać pod uwagę pierwszą cyfrę?
a więc, w podpunkcie:
a) wydaje mi się,że zdarzenia elemenatrne moga być takie: \(\displaystyle{ 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}\)a ich prawdopodobienstwo to\(\displaystyle{ p = 1/10}\)
b) no wydaje mi sie ze NIE, ale ktos potrafi to jakoś uzasadnic?:)
zadanie 3) Rzucamy pięć razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo ,że wynik będzie liczbą parzystą?
no jak dla mnie to :
\(\displaystyle{ \Omega = { w=(x_1 ,...,x_5) , x_i \in {0,R} }}\)
no i sama \(\displaystyle{ \Omega = 2^{5} = 32}\)
a teraz niech \(\displaystyle{ A}\) = suma wynikow jest liczbą parzystą.
i co np. orła oznaczam sobie 1 , a reszkę - 0. wtedy moc tego zdarzenia wyniesie 16.
i \(\displaystyle{ P(A) = 16/32}\) ?
Ostatnio zmieniony 26 sie 2010, o 12:28 przez withdrawn, łącznie zmieniany 1 raz.
zadania z kombinatryki do sprawdzenia
3 róznokolorowe kostki.
Widzisz w tym sens?jeśli kostki są tego samego koloru?
2) b) Nie , bo \(\displaystyle{ 0}\) nie może być pierwszą cyfrą.
3) dobrze
- withdrawn
- Użytkownik
- Posty: 282
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
zadania z kombinatryki do sprawdzenia
zadanie 1) hehe no takie mam zadanie nie wiem chyba nagle mysle o kostach juz jednego koloru,ale trzech .
zadanie 3) dopisalam tam moje rozwiazanie i to jest okey?
zadanie 3) dopisalam tam moje rozwiazanie i to jest okey?
zadania z kombinatryki do sprawdzenia
Naprawdę czytasz taką treść i nie czujesz, że zadanie jest bez sensu? No myślimy trochę...ręce opadają jak czytam takie bzduryzadanie 3) Rzucamy pięć razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo ,że wynik
będzie liczbą parzystą?
- withdrawn
- Użytkownik
- Posty: 282
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
zadania z kombinatryki do sprawdzenia
hehe nie po to mam takie tresci zadan,zeby w co drugim stwierdzac ze jest bez sensu.
probuje jednak jakos moze trochę 'na silę' je rozwiazac, oznaczajac sobie jakos orła i reszkę ;p ale widze ze kolega stawia krzyzyk na to. wiec sie wycofuje . dobrze chociaz ze jeden z nas mysli
probuje jednak jakos moze trochę 'na silę' je rozwiazac, oznaczajac sobie jakos orła i reszkę ;p ale widze ze kolega stawia krzyzyk na to. wiec sie wycofuje . dobrze chociaz ze jeden z nas mysli
zadania z kombinatryki do sprawdzenia
[quote]probuje jednak jakos moze trochę 'na silę' je rozwiazac[/quote]
Nie ma po co. Jeśli zadanie jest bzdurne to tak piszemy na kolosie\egzaminie dodając komentarz do tego. Tutaj komentarz nawet nie jest potrzebny...
Nie ma po co. Jeśli zadanie jest bzdurne to tak piszemy na kolosie\egzaminie dodając komentarz do tego. Tutaj komentarz nawet nie jest potrzebny...