\(\displaystyle{ \lim_{ x \to 1 } \frac{|tg(x-1)|}{(x-1)^2}}\)
Próbowałem zamieniać tangens na sin/cos ale nie wiele to dało, z de l'Hospitala też nie za bardzo
Granica funkcji (trygonometryczna)
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Granica funkcji (trygonometryczna)
Możesz dokonać podstawienia \(\displaystyle{ t=x-1}\). Powoduje to zmianę granicy na \(\displaystyle{ t \to 0}\) i w konsekwencji otrzymujesz coś znajomego czyli \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\sin x}{x}}\).
Należy się zastanowić co sprawia tutaj wartość bezwzględna (również można się posłużyć znaną granicą \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\sin x}{x}}\)).
Tak na oko- nie wyjdzie liczba.
Pozdrawiam.
Należy się zastanowić co sprawia tutaj wartość bezwzględna (również można się posłużyć znaną granicą \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\sin x}{x}}\)).
Tak na oko- nie wyjdzie liczba.
Pozdrawiam.