z-score dla rozkładu normalnego

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
artekpol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 sie 2010, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

z-score dla rozkładu normalnego

Post autor: artekpol »

\(\displaystyle{ \Phi(z)= \frac{1}{ \sqrt{2 \pi } } \int_{- \infty }^{z }exp(- \frac{x ^{2} }{2})}\)
Nie rozumiem tej Całki (Miałem w szkole tylko nieoznaczone) gdyż nie rozumiem o co chodzi z "exp" i gdzie jest "dx"?
ps. wiem że wartości można znaleźć w tablicach statystycznych. Po prostu chce to sam wyliczać.
miodzio1988

z-score dla rozkładu normalnego

Post autor: miodzio1988 »

i gdzie jest "dx"
Powinien być . Inaczej to bzdura.

\(\displaystyle{ exp(x)=e ^{x}}\)
Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

z-score dla rozkładu normalnego

Post autor: Ein »

artekpol pisze:\(\displaystyle{ \Phi(z)= \frac{1}{ \sqrt{2 \pi } } \int_{- \infty }^{z }exp(- \frac{x ^{2} }{2})}\)
Nie rozumiem tej Całki (Miałem w szkole tylko nieoznaczone) gdyż nie rozumiem o co chodzi z "exp" i gdzie jest "dx"?
Czasami \(\displaystyle{ \mbox{d}x}\) się pomija dla czytelności. Chociaż tutaj podejrzewam prędzej niechlujstwo autora.
ps. wiem że wartości można znaleźć w tablicach statystycznych. Po prostu chce to sam wyliczać.
Jak myślisz, że znajdziesz łatwą do liczenia postać \(\displaystyle{ \int\exp\left(-\frac{x^2}{2}\right)\mbox{d}x}\), to zapomnij. To jest całka nieelementarna.
artekpol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 sie 2010, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

z-score dla rozkładu normalnego

Post autor: artekpol »

Dzięki, czyli zostają jednak tablice.
ODPOWIEDZ