pole obszaru ogrniczonego kardioidą
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
pole obszaru ogrniczonego kardioidą
obliczyc pole obszaru ograniczonego kardioidą \(\displaystyle{ [0,2 \pi ] \in \rightarrow \left[ x(t)=2acost-acos2t;y(t)=2asint-asin2t\right]}\)
D=\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int_{0}^{2 \pi }[(2acost-acos2t)(2acost-2acos2t)-(2asint-asint)(-2asint+2asin2t)]dt= \frac{1}{2} \int_{0}^{2 \pi }[6a ^{2} -6 a^{2}cost]dt=6 \pi a ^{2}}\)
czy dobrze???
D=\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int_{0}^{2 \pi }[(2acost-acos2t)(2acost-2acos2t)-(2asint-asint)(-2asint+2asin2t)]dt= \frac{1}{2} \int_{0}^{2 \pi }[6a ^{2} -6 a^{2}cost]dt=6 \pi a ^{2}}\)
czy dobrze???
- mariuszm
- Użytkownik
- Posty: 6755
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Pomógł: 1224 razy
pole obszaru ogrniczonego kardioidą
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2\pi} \mbox{d}\varphi \int_{0}^{ 2a \left(1-\sin{\varphi} \right) }{r \mbox{d}r}}\)
Powinno być jednak dobrze (na pierwszy rzut oka wziąłem inną kardioidę)
Jeżeli chcesz parametrycznie to całka powinna wygląć tak
Tutaj rzeczywiście lepiej całkować po y
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2\pi}{x \left( t\right) \cdot y' \left(t \right) \mbox{d}t }}\)
Powinno być dobrze ale ja bym tak nie kombinował
Obliczyłbym całkę
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2\pi}{x \left( t\right) \cdot y' \left(t \right) \mbox{d}t }}\)
a w razie potrzeby podzieliłbym przedział
Poza tym obszar ten jest symetryczny względem Y więc wystarczy policzyć
\(\displaystyle{ 2\int_{0}^{\pi}{x \left( t\right) \cdot y' \left(t \right) \mbox{d}t }}\)
Powinno być jednak dobrze (na pierwszy rzut oka wziąłem inną kardioidę)
Jeżeli chcesz parametrycznie to całka powinna wygląć tak
Tutaj rzeczywiście lepiej całkować po y
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2\pi}{x \left( t\right) \cdot y' \left(t \right) \mbox{d}t }}\)
Powinno być dobrze ale ja bym tak nie kombinował
Obliczyłbym całkę
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2\pi}{x \left( t\right) \cdot y' \left(t \right) \mbox{d}t }}\)
a w razie potrzeby podzieliłbym przedział
Poza tym obszar ten jest symetryczny względem Y więc wystarczy policzyć
\(\displaystyle{ 2\int_{0}^{\pi}{x \left( t\right) \cdot y' \left(t \right) \mbox{d}t }}\)
Ostatnio zmieniony 26 sie 2010, o 21:09 przez mariuszm, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
pole obszaru ogrniczonego kardioidą
D=\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int_{0}^{2 \pi }[(2acost-acos2t)(2acost-2acos2t)-(2asint-asint)(-2asint+2asin2t)]dt= \frac{1}{2} \int_{0}^{2 \pi }[6a ^{2} -6 a^{2}cost]dt=6 \pi a ^{2}}\)
tylko nie rrozumiem tego skad sie bierze \(\displaystyle{ (2acost-2acos2t)}\) dlaczego po minusie jest \(\displaystyle{ 2acos2t}\) a nie po prostu \(\displaystyle{ acos2t}\)skad się bierze te 2???
tylko nie rrozumiem tego skad sie bierze \(\displaystyle{ (2acost-2acos2t)}\) dlaczego po minusie jest \(\displaystyle{ 2acos2t}\) a nie po prostu \(\displaystyle{ acos2t}\)skad się bierze te 2???
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy