Zbieżność szeregu
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
Zbieżność szeregu
zbadać zbieżność szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty }= \frac{1}{nlnn ^{2} }}\)
-- 25 sie 2010, o 07:48 --
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty }= \frac{1}{nlnn ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \int_{2}^{ \infty }\frac{dx}{xlnx ^{2} } = \lim_{k \to \infty } \int_{2}^{k} \frac{dx}{xlnx ^{2} }}\) i nie wiem co dalej zrobić
tak powinno być?
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty }= \frac{1}{nlnn ^{2} }}\)
-- 25 sie 2010, o 07:48 --
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty }= \frac{1}{nlnn ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \int_{2}^{ \infty }\frac{dx}{xlnx ^{2} } = \lim_{k \to \infty } \int_{2}^{k} \frac{dx}{xlnx ^{2} }}\) i nie wiem co dalej zrobić
tak powinno być?
Ostatnio zmieniony 25 sie 2010, o 12:36 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa nazwy tematu.
Powód: Poprawa nazwy tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Zbieżność szeregu
Ta pierwsza równośc coś nie bardzo zachodzi.
Dalej- jeśli tam jest \(\displaystyle{ \ln(x^2)}\), to zauważ, że \(\displaystyle{ \ln(x^2)=2\ln(x)}\).
Teraz podstaw \(\displaystyle{ t=\ln(x)}\), bo jak rozumiem chcesz skorzystać z kryterium całkowego.
Dalej- jeśli tam jest \(\displaystyle{ \ln(x^2)}\), to zauważ, że \(\displaystyle{ \ln(x^2)=2\ln(x)}\).
Teraz podstaw \(\displaystyle{ t=\ln(x)}\), bo jak rozumiem chcesz skorzystać z kryterium całkowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Zbieżność szeregu
Zapis pierwszych równości np. \(\displaystyle{ \frac{1}{nlnn ^{2} }= \int_{2}^{ \infty } \frac{dx}{xlnx ^{2} }}\). ale to pewnie jakaś literówka ( znak = nie w tym miejscu co trzeba)
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
Zbieżność szeregu
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{xlnx ^{2} } = \left|t=lnx; dt= \frac{1}{x}dx \right| = \frac{1}{2t}}\)teraz dobrze??
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
Zbieżność szeregu
ale teraz nie wiem jak to obliczyc dalej poniewaz jesli zrobię \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dt}{2t}= \frac{1}{2} \int_{}^{} t ^{-1}dt}\)to bedzie dobrze??
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 24 sie 2009, o 02:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 32 razy
Zbieżność szeregu
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty }= \frac{1}{nlnn ^{2} }}\) Jest zbieżny, co wynika z kryterium porównawczego i tego, że szereg harmoniczny rzędu \(\displaystyle{ \alpha}\), \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n ^{\alpha} }}\), jest zbieżny dla \(\displaystyle{ \alpha > 1}\) i rozbieżny w przeciwnym wypadku.
Nie wiem dlaczego w ogóle się tu całki pojawiły.
Nie wiem dlaczego w ogóle się tu całki pojawiły.
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy