Czy może ktoś mi pomóc z tym zadaniem?
" Rzucamy pięcioma uczciwymi kostkami do gry. Suma liczb wyrzuconych oczek na wszystkich pięciu kościach wyniosła \(\displaystyle{ 10}\). Jakie jest prawdopodobieństwo, że było pięć dwójek? "
Odpowiedź: \(\displaystyle{ \frac{1}{126}}\)
rzuty kostkami 2
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czarnia/Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 2 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy
rzuty kostkami 2
Prawdopodobieństwo warunkowe:
A - wypadło 5 dwójek
B - suma oczek 10
\(\displaystyle{ P(A|B) = \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \Omega}\) licznika i mianownika jest taka sama, to skupiasz się tylko na liczbie zdarzeń sprzyjających w liczniku i mianowniku tego wzoru.
A - wypadło 5 dwójek
B - suma oczek 10
\(\displaystyle{ P(A|B) = \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \Omega}\) licznika i mianownika jest taka sama, to skupiasz się tylko na liczbie zdarzeń sprzyjających w liczniku i mianowniku tego wzoru.