Chyba łatwa całka
-
rosa_szczecin
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Chyba łatwa całka
latexrender/pictures/fbbf3fe6fbccc14343f2c299b9ea530f.gif
obliczam tak jak jest tu wszystko pokazane, ale nie wiem jak przechodzi się z takiej postaci do kolejnych rozwinięć
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int_{}^{} \sqrt{1- x^{2} } dx = \frac{1}{4} arcsinx + \frac{1}{4}x \sqrt{1-x ^{2} }}\) nie wiem co pokręciłem, ale wydaje się, że o to chodzi.
obliczam tak jak jest tu wszystko pokazane, ale nie wiem jak przechodzi się z takiej postaci do kolejnych rozwinięć
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int_{}^{} \sqrt{1- x^{2} } dx = \frac{1}{4} arcsinx + \frac{1}{4}x \sqrt{1-x ^{2} }}\) nie wiem co pokręciłem, ale wydaje się, że o to chodzi.
- Stary
- Użytkownik

- Posty: 264
- Rejestracja: 9 maja 2008, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 39 razy
Chyba łatwa całka
Spróbuj podstawić za \(\displaystyle{ \sqrt{1-x^{2}}=t}\)
Potem wyznacz \(\displaystyle{ x}\) i z tego \(\displaystyle{ dx}\) Podstaw i może coś wyjdzie
Potem wyznacz \(\displaystyle{ x}\) i z tego \(\displaystyle{ dx}\) Podstaw i może coś wyjdzie
-
rosa_szczecin
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Chyba łatwa całka
\(\displaystyle{ 1-x ^{2} = t
(1-x ^{2})'dx = dt
2xdx=dt
dx= \frac{1}{2}x dt}\)
czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}x \int_{}^{} t ^{ \frac{1}{2} } dt = \frac{1}{2}x \cdot \frac{2}{3} \cdot t ^{ \frac{3}{2} }}\)
(1-x ^{2})'dx = dt
2xdx=dt
dx= \frac{1}{2}x dt}\)
czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}x \int_{}^{} t ^{ \frac{1}{2} } dt = \frac{1}{2}x \cdot \frac{2}{3} \cdot t ^{ \frac{3}{2} }}\)
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6953
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
Chyba łatwa całka
rosa_szczecin, do tej postaci przechodzi się kolejnym całkowaniem przez części
(możesz też użyć II lub III podstawienia Eulera lub podstawienia cyklometrycznego)
(możesz też użyć II lub III podstawienia Eulera lub podstawienia cyklometrycznego)
-
rosa_szczecin
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Chyba łatwa całka
Mógłby mi ktoś jeszcze z tym pomóc bo dalej nie wiem jakby to można zrobić przez częsci? Myśałem, że takie coś można zrobić przez podstawianie.
-
miodzio1988
Chyba łatwa całka
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \sqrt{1- x^{2} } dx = \int_{}^{} \frac{1- x^{2}}{\sqrt{1- x^{2} }} dx}\)
Rozbijasz na dwie całki. Jedna banalna. Druga przez części ma być liczona
Rozbijasz na dwie całki. Jedna banalna. Druga przez części ma być liczona
-
rosa_szczecin
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Chyba łatwa całka
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1-x ^{2} }{ \sqrt{1-x ^{2} } } = \int_{}^{} \frac{1}{ \sqrt{1-x ^{2} } dx} \cdot \int_{}^{} (1-x ^{2})dx}\)???
-
rosa_szczecin
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Chyba łatwa całka
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1-x ^{2} }{ \sqrt{1-x ^{2} } } dx = \frac{ \int_{}^{} 1-x ^{2}dx }{ \int_{}^{} \sqrt{1-x ^{3} }dx }}\)
-
rosa_szczecin
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
-
miodzio1988
Chyba łatwa całka
Rozbicie na dwie całki oznacza skorzystanie z liniowości całkimiodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ \int_{}^{} \sqrt{1- x^{2} } dx = \int_{}^{} \frac{1- x^{2}}{\sqrt{1- x^{2} }} dx}\)
Rozbijasz na dwie całki. Jedna banalna. Druga przez części ma być liczona
-
rosa_szczecin
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Chyba łatwa całka
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1-x ^{2} }{ \sqrt{1-x ^{2} } }dx = \int_{}^{} \frac{1}{ \sqrt{1-x ^{2} } }dx - \int_{}^{} \frac{x ^{2} }{ \sqrt{1-x ^{2} } }dx}\)