całka niewłasciwa
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
całka niewłasciwa
Dobry wynik.
Można przecież tą całkę dwa razy przez części zrobić. Wstawić granice całkowania i wychodzi od razu wynik \(\displaystyle{ \frac{3}{10}}\) nie wiem po co tyle kłopotu z taką prostą całką.
Można przecież tą całkę dwa razy przez części zrobić. Wstawić granice całkowania i wychodzi od razu wynik \(\displaystyle{ \frac{3}{10}}\) nie wiem po co tyle kłopotu z taką prostą całką.
- mariuszm
- Użytkownik
- Posty: 6755
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Pomógł: 1224 razy
całka niewłasciwa
pajong8888, formalnie należy przejść na granicę tutaj może i bez tego by się obeszło wstawiając granice całkowania ale czasami może w całce może pojawić się jakaś ciekawa granica i ...
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
całka niewłasciwa
Jeden krok trzeba wykonać do tego. Taki układ równań masz.mariuszm pisze:Całkę nieoznaczoną możesz obliczyć np tak
\(\displaystyle{ \int{e^{-x}\sin{3x} \mbox{d}x }=-e^{-x}\sin{3x}+3\int{e^{x}\cos{3x} \mbox{d}x }\\
\int{e^{-x}\sin{3x} \mbox{d}x }= -\frac{1}{3}e^{-x}\cos{3x}- \frac{1}{3}\int{e^{-x}\cos{3x} \mbox{d}x }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy