Witam. Jak wykonać taki przykład?
\(\displaystyle{ y''+y= \frac{1}{cosx}}\)
Wiem, że rozwiązaniem równania jednorodnego jest \(\displaystyle{ \pm i}\), czyli
\(\displaystyle{ C_{1}cosx+C_{2}sinx}\)
Teraz uzmiennieniem chyba to nie pójdzie? Bo nie rozwiążę układu równań.
-- 21 sie 2010, o 00:39 --
Poradziłem sobie, a przy okazji pomyliłem działy także do kosza
równanie niejednorodne
równanie niejednorodne
Ostatnio zmieniony 21 sie 2010, o 11:51 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- mariuszm
- Użytkownik
- Posty: 6755
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Pomógł: 1224 razy
równanie niejednorodne
Układ równań da się rozwiązać ponieważ wrońskian to jedynka trygonometryczna (jest różny od zera)
\(\displaystyle{ y \left( x\right)=C_{1}\cos{x}+C_{2}\sin{x}+x\sin{x}+\cos{x}\ln{ \left|\cos{x} \right| }}\)
\(\displaystyle{ y \left( x\right)=C_{1}\cos{x}+C_{2}\sin{x}+x\sin{x}+\cos{x}\ln{ \left|\cos{x} \right| }}\)