Funkcja \(\displaystyle{ f(x)=(3m-9)x+5m-1}\) jest malejąca dla...
i jak to teraz rozwiązać?
Funkcja z 'm'.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Funkcja z 'm'.
Funkcja liniowa \(\displaystyle{ f(x)=ax+b}\) jest:
malejąca dla \(\displaystyle{ a<0}\)
stała dla \(\displaystyle{ a=0}\)
rosnąca dla \(\displaystyle{ a>0}\)
Co jest Twoim \(\displaystyle{ a}\)?
malejąca dla \(\displaystyle{ a<0}\)
stała dla \(\displaystyle{ a=0}\)
rosnąca dla \(\displaystyle{ a>0}\)
Co jest Twoim \(\displaystyle{ a}\)?
Funkcja z 'm'.
No właśnie to mnie interesowało najbardziej, ale o ile mi się wydaje to moje \(\displaystyle{ a}\) to \(\displaystyle{ (3m-9)}\), mam rację?