zbiór wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 maja 2010, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: qqqqqqqqqqq
zbiór wartości funkcji
1.Wyznacz zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f:N\to C}\) określonej wzorem \(\displaystyle{ f(n)=\begin{cases} (-1)^n\cdot\frac{n}{2}\ &\text{dla}\ n\ \text{parzystych} \\ (-1)^n\cdot\frac{n+1}{2}\ &\text{dla}\ n\ \text{nieparzystych} \end{cases}}\).
Ostatnio zmieniony 18 sie 2010, o 17:08 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami[latex] i [/latex] . Poprawa wiadomości.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 maja 2010, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: qqqqqqqqqqq
zbiór wartości funkcji
2.Funkcja f określona jest wzorem \(\displaystyle{ f(x)= \frac{x^{2} +4x+5}{x^{2} +4x}}\). Wykres funkcji przesunięto o wektor u=[p,0], otrzymując wykres funkcji g. Znajdź wzór funkcji g i współrzędne wektora u wiedząc, że wykres funkcji g jest symetryczny względem osi OY.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2010, o 10:15 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1455
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
zbiór wartości funkcji
Dla n nieparzystych:
\(\displaystyle{ n=2k+1 \wedge k \in N}\)
\(\displaystyle{ f(n)=-0,5(n+1)=-0,5(2k+1+1)=-(k+1)}\)
Podstawiając coraz większe liczby k, uzyskujemy kolejne nieparzyste liczby n, dla których f(n) będzie przyjmowało coraz mniejsze wartości \(\displaystyle{ -(k+1)}\). Reasumując: zwiększając n, uzyskujemy kolejne liczby przeciwnie kolejnych liczb naturalnych (poczynając od k=0, czyli n=1, czyli f(n)=-1), zatem zbiorem wartości funkcji dla liczb nieparzystych jest \(\displaystyle{ C_-}\). Na podobnej zasadzie można wydedukować zbiór wartości dla n parzystych.-- 19 sierpnia 2010, 21:24 --
\(\displaystyle{ n=2k+1 \wedge k \in N}\)
\(\displaystyle{ f(n)=-0,5(n+1)=-0,5(2k+1+1)=-(k+1)}\)
Podstawiając coraz większe liczby k, uzyskujemy kolejne nieparzyste liczby n, dla których f(n) będzie przyjmowało coraz mniejsze wartości \(\displaystyle{ -(k+1)}\). Reasumując: zwiększając n, uzyskujemy kolejne liczby przeciwnie kolejnych liczb naturalnych (poczynając od k=0, czyli n=1, czyli f(n)=-1), zatem zbiorem wartości funkcji dla liczb nieparzystych jest \(\displaystyle{ C_-}\). Na podobnej zasadzie można wydedukować zbiór wartości dla n parzystych.-- 19 sierpnia 2010, 21:24 --
Myślę, że taka metoda (cokolwiek autor miał na myśli) nie ma sensu, ponieważ wykresem tej funkcji będzie zbiór niepołączonych ze sobą punktów i ciężko byłoby raczej na tej podstawie coś zaobserwować.krzych9292 pisze:2.Funkcja f określona jest wzorem f(x)= frac{\(\displaystyle{ x^{2}}\) +4x+5}{\(\displaystyle{ x^{2}}\) +4x}. Wykres funkcji przesunięto o wektor u=[p,0], otrzymując wykres funkcji g. Znajdź wzór funkcji g i współrzędne wektora u wiedząc, że wykres funkcji g jest symetryczny względem osi OY.
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
zbiór wartości funkcji
Dlaczego tak sądzisz ?Majeskas pisze:Myślę, że taka metoda (cokolwiek autor miał na myśli) nie ma sensu, ponieważ wykresem tej funkcji będzie zbiór niepołączonych ze sobą punktów i ciężko byłoby raczej na tej podstawie coś zaobserwować.
Jest nieciągła to fakt, ale dużo tych ,,dziur" nie ma.
Nie podaję rozwiązania bo czekam na (tex)- już o to prosiłem przez PW.
[edit] Po poprawieniu posta.
\(\displaystyle{ g(x)=\frac{(x-p)^2+4(x-p)+5}{(x-p)^2+4(x-p)}}\) i ma być parzysta.