wartość oczekiwana
-
marek12
- Użytkownik

- Posty: 696
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: marki
- Podziękował: 165 razy
- Pomógł: 20 razy
wartość oczekiwana
Ze zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,...,n\}}\) wybieramy losowo bez zwracania k liczb \(\displaystyle{ (k \leqslant n)}\). Oblicz wartość oczekiwaną różnicy między największą a najmniejszą z wylosowanych liczb.
- fon_nojman
- Użytkownik

- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
wartość oczekiwana
Oznaczmy przez \(\displaystyle{ X_{\max},X_{\min}}\) odpowiednio największą i najmniejszą z wylosowanych liczb.
Rozkłady \(\displaystyle{ X_{\max},X_{\min}:}\)
Ustalamy największą wylosowaną liczbę i losujemy \(\displaystyle{ k-1}\) kul z pozostałych
\(\displaystyle{ P(X_{\max}=i)=\frac{ {i-1 \choose k-1} }{ {n \choose k} },\ i=k,k+1,\ldots,n.}\)
Analogicznie
\(\displaystyle{ P(X_{\min}=n+1-i)=\frac{ {i-1 \choose k-1} }{ {n \choose k} },\ i=k,k+1,\ldots,n.}\)
Mamy
\(\displaystyle{ \mathbb{E}(X_{\max}-X_{\min})=\mathbb{E}X_{\max}-\mathbb{E}X_{\min}=\frac{1}{{n \choose k}}\left(2\sum_{i=k}^{n}i{i-1 \choose k-1}-(n+1)\sum_{i=k}^{n}{i-1 \choose k-1}\right).}\)
Obie sumę można obliczyć korzystając ze znanego wzoru
\(\displaystyle{ \sum_{i=k}^{n}{i \choose k}={{n+1} \choose {k+1}}}\) (prosta indukcja względem \(\displaystyle{ n}\)).
Drugą otrzymujemy z niego bezpośrednio
\(\displaystyle{ \sum_{i=k}^{n}{i-1 \choose k-1}=\sum_{i=k-1}^{n-1}{i \choose k-1}={n \choose k}.}\)
Pierwszą po pewnych przekształceniach
\(\displaystyle{ \sum_{i=k}^{n}i{i-1 \choose k-1}=\sum_{i=k}^{n}k{i \choose k}=k{{n+1} \choose {k+1}}.}\)
Ostatecznie
\(\displaystyle{ \mathbb{E}(X_{\max}-X_{\min})=\frac{1}{{n \choose k}}\left(2k{{n+1} \choose {k+1}}-(n+1){n \choose k}\right)=2k\frac{n+1}{k+1}-(n+1)=(n+1)\frac{k-1}{k+1}.}\)
PS:
Bez liczenia patrząc na początek tego co napisałem widać jak będzie dla sumy, wychodzi \(\displaystyle{ n+1.}\)
Rozkłady \(\displaystyle{ X_{\max},X_{\min}:}\)
Ustalamy największą wylosowaną liczbę i losujemy \(\displaystyle{ k-1}\) kul z pozostałych
\(\displaystyle{ P(X_{\max}=i)=\frac{ {i-1 \choose k-1} }{ {n \choose k} },\ i=k,k+1,\ldots,n.}\)
Analogicznie
\(\displaystyle{ P(X_{\min}=n+1-i)=\frac{ {i-1 \choose k-1} }{ {n \choose k} },\ i=k,k+1,\ldots,n.}\)
Mamy
\(\displaystyle{ \mathbb{E}(X_{\max}-X_{\min})=\mathbb{E}X_{\max}-\mathbb{E}X_{\min}=\frac{1}{{n \choose k}}\left(2\sum_{i=k}^{n}i{i-1 \choose k-1}-(n+1)\sum_{i=k}^{n}{i-1 \choose k-1}\right).}\)
Obie sumę można obliczyć korzystając ze znanego wzoru
\(\displaystyle{ \sum_{i=k}^{n}{i \choose k}={{n+1} \choose {k+1}}}\) (prosta indukcja względem \(\displaystyle{ n}\)).
Drugą otrzymujemy z niego bezpośrednio
\(\displaystyle{ \sum_{i=k}^{n}{i-1 \choose k-1}=\sum_{i=k-1}^{n-1}{i \choose k-1}={n \choose k}.}\)
Pierwszą po pewnych przekształceniach
\(\displaystyle{ \sum_{i=k}^{n}i{i-1 \choose k-1}=\sum_{i=k}^{n}k{i \choose k}=k{{n+1} \choose {k+1}}.}\)
Ostatecznie
\(\displaystyle{ \mathbb{E}(X_{\max}-X_{\min})=\frac{1}{{n \choose k}}\left(2k{{n+1} \choose {k+1}}-(n+1){n \choose k}\right)=2k\frac{n+1}{k+1}-(n+1)=(n+1)\frac{k-1}{k+1}.}\)
PS:
Bez liczenia patrząc na początek tego co napisałem widać jak będzie dla sumy, wychodzi \(\displaystyle{ n+1.}\)