Pierwiastek wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 250
- Rejestracja: 3 sie 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
Pierwiastek wielomianu
Ile wynosi pierwiastek tego wielomianu: \(\displaystyle{ n ^{2} +4n -8 -a ^{2}=0}\)
Pierwiastek wielomianu
Tutaj masz wszystko . Delta i te sprawy. Nie sprawdzam czy pajong8888 napisał dobrze.pajong8888 pisze:w 1. weź sobie \(\displaystyle{ n^2+4n-8-a^2=0}\)
Pierwiastki tego wielomianu to:
\(\displaystyle{ \frac{-4-2\sqrt{a^2+12}}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{-4+2\sqrt{a^2+12}}{2}}\)
n musi być liczbą naturalną więc tylko drugi przypadek bierzemy pod uwagę i widzimy, że a musi być równe 2, żeby liczba pod pierwiastkiem była kwadratem i zarazem, żeby n nie było niewymierne.
Wychodzi wtedy \(\displaystyle{ n=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 250
- Rejestracja: 3 sie 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
Pierwiastek wielomianu
To powiedz, bo porada eksperta, to coś lepszego niż suche dowody na jakieś stronie.
Pierwiastek wielomianu
Moja porada jest taka, żeby skorzystać z:
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_kwadratowe
wszystko masz tutaj
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_kwadratowe
wszystko masz tutaj
-
- Użytkownik
- Posty: 250
- Rejestracja: 3 sie 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 250
- Rejestracja: 3 sie 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 250
- Rejestracja: 3 sie 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 250
- Rejestracja: 3 sie 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 250
- Rejestracja: 3 sie 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 250
- Rejestracja: 3 sie 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy