jak scałkować dane wyrażenie
-
askorek
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 17 sie 2010, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
jak scałkować dane wyrażenie
Witam!
mam następujące równanie różniczkowe:
\(\displaystyle{ x \cdot \frac{dy}{dx} - y = x \cdot tg( \frac{y}{x} )}\)
i nie wiem jak ugryźć ten tg z obydwoma zmiennymi. Przez niejednorodne się chyba nie da, próbowałem czynnikiem całkującym i nic mi nie wychodzi, innych pomysłów nie mam :/
Czy może mi ktoś pomóc i podpowiedzieć medodę liczenia tego równania?
mam następujące równanie różniczkowe:
\(\displaystyle{ x \cdot \frac{dy}{dx} - y = x \cdot tg( \frac{y}{x} )}\)
i nie wiem jak ugryźć ten tg z obydwoma zmiennymi. Przez niejednorodne się chyba nie da, próbowałem czynnikiem całkującym i nic mi nie wychodzi, innych pomysłów nie mam :/
Czy może mi ktoś pomóc i podpowiedzieć medodę liczenia tego równania?
Ostatnio zmieniony 27 sie 2010, o 19:48 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Poprawa wiadomości.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Poprawa wiadomości.
- nemezis100807
- Użytkownik

- Posty: 100
- Rejestracja: 30 mar 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
jak scałkować dane wyrażenie
ale wcześniej podziel całe wyrażenie przez \(\displaystyle{ x, x\neq 0}\). Tak będzie Ci łatwiej. Pozdrawiam
-
askorek
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 17 sie 2010, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
jak scałkować dane wyrażenie
Wielkie dzięki wam obu za pomoc, siedziałbym pół dnia a nie domyśliłbym się że to o podstawienie chodzi:)
może jeszcze ktoś sprawdzi czy dobrze liczę:
\(\displaystyle{ x \cdot \frac{dy}{dx} - y = x \cdot tg( \frac{y}{x} )}\)
\(\displaystyle{ t = \frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow y=t \cdot x \Rightarrow \frac{dy}{ \mbox{d}x } = \frac{dt}{ \mbox{d}x } +t}\)
\(\displaystyle{ t' \cdot x+t-t=tg(t)}\)
\(\displaystyle{ \frac{dt}{tg(t)} = \frac{ \mbox{d}x }{x}}\)
\(\displaystyle{ ln \left|sin(t) \right| =ln(x) + C}\)
\(\displaystyle{ sin( \frac{y}{x} )=Cx}\)
\(\displaystyle{ y = x \cdot arcsin(Cx)}\)
może jeszcze ktoś sprawdzi czy dobrze liczę:
\(\displaystyle{ x \cdot \frac{dy}{dx} - y = x \cdot tg( \frac{y}{x} )}\)
\(\displaystyle{ t = \frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow y=t \cdot x \Rightarrow \frac{dy}{ \mbox{d}x } = \frac{dt}{ \mbox{d}x } +t}\)
\(\displaystyle{ t' \cdot x+t-t=tg(t)}\)
\(\displaystyle{ \frac{dt}{tg(t)} = \frac{ \mbox{d}x }{x}}\)
\(\displaystyle{ ln \left|sin(t) \right| =ln(x) + C}\)
\(\displaystyle{ sin( \frac{y}{x} )=Cx}\)
\(\displaystyle{ y = x \cdot arcsin(Cx)}\)
- nemezis100807
- Użytkownik

- Posty: 100
- Rejestracja: 30 mar 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
jak scałkować dane wyrażenie
widzę tutaj literówkę (3 linijka), zamiast
\(\displaystyle{ \Rightarrow y=t \cdot x \Rightarrow \frac{dy}{ \mbox{d}x } = \frac{dt}{ \mbox{d}x } +t}\) powinno być \(\displaystyle{ \Rightarrow y=t \cdot x \Rightarrow \frac{dy}{ \mbox{d}x } = \frac{dt}{ \mbox{d}x }x +t}\)
reszta poprawnie. Gdyby chcieć się przyczepić, to przechodząc z 3 linijki od końca do przedostatniej, dobrze użyć stałych \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ C_{1}}\) dla podkreślenia, że to inne stałe całkowania.
\(\displaystyle{ \Rightarrow y=t \cdot x \Rightarrow \frac{dy}{ \mbox{d}x } = \frac{dt}{ \mbox{d}x } +t}\) powinno być \(\displaystyle{ \Rightarrow y=t \cdot x \Rightarrow \frac{dy}{ \mbox{d}x } = \frac{dt}{ \mbox{d}x }x +t}\)
reszta poprawnie. Gdyby chcieć się przyczepić, to przechodząc z 3 linijki od końca do przedostatniej, dobrze użyć stałych \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ C_{1}}\) dla podkreślenia, że to inne stałe całkowania.
-
askorek
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 17 sie 2010, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
jak scałkować dane wyrażenie
Dobrze dziękuje.
Mam jeszcze problem z jednym równaniem - nie wiem jak je ugryźć, czy mogę liczyć na podobną pomoc?
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}}\)\(\displaystyle{ -\frac{3y}{x} =-x^3y^2}}\)
Mam jeszcze problem z jednym równaniem - nie wiem jak je ugryźć, czy mogę liczyć na podobną pomoc?
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}}\)\(\displaystyle{ -\frac{3y}{x} =-x^3y^2}}\)
- nemezis100807
- Użytkownik

- Posty: 100
- Rejestracja: 30 mar 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
jak scałkować dane wyrażenie
Tym razem rozwiązujesz równanie Bernoulliego. Podziel je przez \(\displaystyle{ y^{2}}\), a następnie zastosuj podstawienie \(\displaystyle{ u=\frac{1}{y}}\). Schemat rozwiązania znajdziesz tutaj
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6954
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
jak scałkować dane wyrażenie
Właśnie przeglądam książkę Gewerta Skoczylasa i jest tam napisaneaskorek pisze:Dobrze dziękuje.
Mam jeszcze problem z jednym równaniem - nie wiem jak je ugryźć, czy mogę liczyć na podobną pomoc?
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}}\)\(\displaystyle{ -\frac{3y}{x} =-x^3y^2}}\)
\(\displaystyle{ y'+p \left(x \right)y=h \left(x \right)y^{r} \\
r \in \mathbb{R} \backslash \{0 \, 1\}}\)
jest równaniem Bernoulliego
Równanie Bernoulliego przez zamianę zmiennych
\(\displaystyle{ z=y^{1-r}}\)
sprowadza się do równania równania różniczkowego niejednorodnego postaci
\(\displaystyle{ z'+ \left(1-r \right)p \left(x \right)z= \left(1-r \right) h \left(x \right)}\)
Mnożysz równanie
\(\displaystyle{ y'+p \left(x \right)y=h \left(x \right)y^{r}}\)
przez
\(\displaystyle{ \left(1-r \right)y^{-r}}\)
i wstawiasz nową zmienną
Otrzymujesz równanie
\(\displaystyle{ z'+ \left(1-r \right)p \left(x \right)z= \left(1-r \right) h \left(x \right)}\)
które obliczasz metodą czynnika całkującego
-
askorek
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 17 sie 2010, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
jak scałkować dane wyrażenie
dziękuje bardzo wszystkim za pomoc!
btw po podstawieniach dostaje
\(\displaystyle{ z' + \frac{3z}{x} =x^3}\) więc to chyba normalnie liczę jednorodnym niejednorodnym a nie czynnikiem całkującym tak?
btw po podstawieniach dostaje
\(\displaystyle{ z' + \frac{3z}{x} =x^3}\) więc to chyba normalnie liczę jednorodnym niejednorodnym a nie czynnikiem całkującym tak?
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6954
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
jak scałkować dane wyrażenie
Jak chcesz to możesz jeszcze uzmiennić stałą ale to nie jest trównanie jednorodne ponieważ \(\displaystyle{ x^3}\)
nie jest tożsamościowo równe zero
nie jest tożsamościowo równe zero
