Długosć promienia okręgu opisanego na trójkącie

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
wraq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 31 sty 2010, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Długosć promienia okręgu opisanego na trójkącie

Post autor: wraq »

Oblicz długosć promienia okręgu opisanego na trójkącie ABC, wiedząc że \(\displaystyle{ |BC|= 4 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ | \sphericalangle ABC|= 99^{o}|}\) i \(\displaystyle{ | \sphericalangle ACB|= 36^{o}}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Długosć promienia okręgu opisanego na trójkącie

Post autor: cosinus90 »

Wspomagając się twierdzeniem sinusów rozwiąż ten trójkąt, a następnie porównaj ze sobą 2 wzory na pole trójkąta (jeden z nich zawiera w sobie długość promienia okręgu opisanego na trójkącie).
ODPOWIEDZ