Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
-
maya999
- Użytkownik

- Posty: 39
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 11:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
Post
autor: maya999 » 17 sie 2010, o 13:56
Siema, mam problem z pewnym zadankiem ... może ktos pomoże:
funkcja gęstości dana jest wzorem:
\(\displaystyle{ f(x,y)=\left\{\begin{array}{l} x+y, \quad dla \quad (x,y)\in (0,1) \times (0,1) \\0, \quad w pp \end{array}}\)
Obliczyć: \(\displaystyle{ E(X+Y \mid Y\geqslant \frac{1}{2} )}\)