Nawias do minus 1/2
Nawias do minus 1/2
Ile wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ \left(1- x^{2} \right) ^{- \frac{1}{2} }}\) \(\displaystyle{ \cdot}\)2x ? Nie wiem jak podnieść ten nawias do potęgi.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4669
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Nawias do minus 1/2
\(\displaystyle{ a ^{ -\frac{m}{n} }= \frac{1}{ \sqrt[n]{a^m} } \\ \\
\frac{1}{2} \left( 1-x^2\right) ^{ -\frac{1}{2} } \cdot 2x= \frac{2x}{ 2\sqrt{1-x^2} }= \frac{x}{ \sqrt{1-x^2} }}\)
\frac{1}{2} \left( 1-x^2\right) ^{ -\frac{1}{2} } \cdot 2x= \frac{2x}{ 2\sqrt{1-x^2} }= \frac{x}{ \sqrt{1-x^2} }}\)