dwie proste i parametr m
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 12 razy
dwie proste i parametr m
Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia prostych \(\displaystyle{ mx+4y=-4}\) i \(\displaystyle{ x+my-m-4=0}\) ma obie współrzędne niedodatnie?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
dwie proste i parametr m
\(\displaystyle{ \begin{cases} mx+4y=-4 \\ x+my-m-4=0 \end{cases}}\)
Rozwiązujemy układ metodą przeciwnych współczynników:
\(\displaystyle{ \begin{cases} mx+4y=-4 \\ -mx-m^{2}y+m^{2}+4m=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ (4-m^{2})y+m^{2}+4m+4=0}\)
\(\displaystyle{ (m^{2}-4)y=m^{2}+4m+4}\)
Dla \(\displaystyle{ m=-2}\) wyjściowy układ przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2x+4y=-4 \\ x-2y=2 \end{cases}}\)
Po podzieleniu pierwszego równania stronami przez \(\displaystyle{ -2}\) zauważamy, że układ jest nieoznaczony.
Dla \(\displaystyle{ m=2}\) wyjściowy układ przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+4y=-4 \\ x+2y=6 \end{cases}}\)
Po podzieleniu pierwszego równania stronami przez \(\displaystyle{ 2}\) zauważamy, że układ jest sprzeczny.
Dla wszystkich pozostałych wartości m, możemy otrzymane równanie podzielić stronami przez \(\displaystyle{ m^{2}-4}\):
\(\displaystyle{ (m^{2}-4)y=m^{2}+4m+4}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{m^{2}+4m+4}{m^{2}-4}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{(m+2)^{2}}{(m+2)(m-2)}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{m+2}{m-2}}\)
Dalej korzystamy z drugiego równania układu:
\(\displaystyle{ x=m+4-my}\)
\(\displaystyle{ x=m+4-\frac{m(m+2)}{m-2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{(m+4)(m-2)-m(m+2)}{m-2}=\frac{8}{2-m}}\)
Zadanie sprowadza się zatem do rozwiązania układu nierówności:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{m+2}{m-2} \le 0 \\ \frac{8}{2-m} \le 0 \end{cases}}\)
W drugiej nierówności mamy liczbę dodatnią w liczniku wyrażenia wymiernego, żeby zatem wyrażenie było niedodatnie, mianownik musi być ujemny (przypadek \(\displaystyle{ m=2}\) już odrzuciliśmy). Rozwiązaniem tej nierówności jest zatem \(\displaystyle{ m \ge 2}\).
W pierwszej nierówności mamy iloraz dwóch wyrażeń z m. Iloraz dwóch liczb jest ujemny, gdy te liczby mają różne znaki, a wówczas także iloczyn takich liczb jest ujemny. Nierówność możemy zatem przedstawić w postaci \(\displaystyle{ (m+2)(m-2)<0}\). Jej rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ m\in(-2,2)}\). Dodatkowo trzeba się zastanowić, kiedy całe wyrażenie ma wartość zero. Jest to możliwe tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ m+2=0}\), ale przypadek \(\displaystyle{ m=-2}\) już odrzuciliśmy.
Okazuje się zatem, że nie istnieją wartości parametru m, które spełniałyby warunki zadania.
Rozwiązujemy układ metodą przeciwnych współczynników:
\(\displaystyle{ \begin{cases} mx+4y=-4 \\ -mx-m^{2}y+m^{2}+4m=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ (4-m^{2})y+m^{2}+4m+4=0}\)
\(\displaystyle{ (m^{2}-4)y=m^{2}+4m+4}\)
Dla \(\displaystyle{ m=-2}\) wyjściowy układ przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2x+4y=-4 \\ x-2y=2 \end{cases}}\)
Po podzieleniu pierwszego równania stronami przez \(\displaystyle{ -2}\) zauważamy, że układ jest nieoznaczony.
Dla \(\displaystyle{ m=2}\) wyjściowy układ przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+4y=-4 \\ x+2y=6 \end{cases}}\)
Po podzieleniu pierwszego równania stronami przez \(\displaystyle{ 2}\) zauważamy, że układ jest sprzeczny.
Dla wszystkich pozostałych wartości m, możemy otrzymane równanie podzielić stronami przez \(\displaystyle{ m^{2}-4}\):
\(\displaystyle{ (m^{2}-4)y=m^{2}+4m+4}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{m^{2}+4m+4}{m^{2}-4}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{(m+2)^{2}}{(m+2)(m-2)}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{m+2}{m-2}}\)
Dalej korzystamy z drugiego równania układu:
\(\displaystyle{ x=m+4-my}\)
\(\displaystyle{ x=m+4-\frac{m(m+2)}{m-2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{(m+4)(m-2)-m(m+2)}{m-2}=\frac{8}{2-m}}\)
Zadanie sprowadza się zatem do rozwiązania układu nierówności:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{m+2}{m-2} \le 0 \\ \frac{8}{2-m} \le 0 \end{cases}}\)
W drugiej nierówności mamy liczbę dodatnią w liczniku wyrażenia wymiernego, żeby zatem wyrażenie było niedodatnie, mianownik musi być ujemny (przypadek \(\displaystyle{ m=2}\) już odrzuciliśmy). Rozwiązaniem tej nierówności jest zatem \(\displaystyle{ m \ge 2}\).
W pierwszej nierówności mamy iloraz dwóch wyrażeń z m. Iloraz dwóch liczb jest ujemny, gdy te liczby mają różne znaki, a wówczas także iloczyn takich liczb jest ujemny. Nierówność możemy zatem przedstawić w postaci \(\displaystyle{ (m+2)(m-2)<0}\). Jej rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ m\in(-2,2)}\). Dodatkowo trzeba się zastanowić, kiedy całe wyrażenie ma wartość zero. Jest to możliwe tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ m+2=0}\), ale przypadek \(\displaystyle{ m=-2}\) już odrzuciliśmy.
Okazuje się zatem, że nie istnieją wartości parametru m, które spełniałyby warunki zadania.