Rozwiąż równanie:
a) \(\displaystyle{ 2log_3 (x-2) + log_3 (x-4)^2=0}\)
b) \(\displaystyle{ log_2(x+1)^2+log_2 |x+1|=6}\)
2 równania logarytmiczne
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
2 równania logarytmiczne
\(\displaystyle{ 2log_3 (x-2) + log_3 (x-4)^2=0\\
log_3(x-2)^2 + log_3(x-4)^2 = 0\\
log_3[(x-2)^2 \cdot (x-4)^2] = 0\\
(x-2)^2 \cdot (x-4)^2 = 1}\)
W drugim wyznacz dziedzinę i analizuj w przedziałach.
log_3(x-2)^2 + log_3(x-4)^2 = 0\\
log_3[(x-2)^2 \cdot (x-4)^2] = 0\\
(x-2)^2 \cdot (x-4)^2 = 1}\)
W drugim wyznacz dziedzinę i analizuj w przedziałach.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy
2 równania logarytmiczne
\(\displaystyle{ [(x-2)(x-4)]^2 = 1}\) i mozna ładnie sobie sprowadzić do dwóch przypadków równań kwadratowych
Nie trzeba. Co do drugiego to skorzystaj z \(\displaystyle{ |x+1| = \sqrt{(x+1)^2}}\) reszta idzie gładziutko...Afish pisze:W drugim wyznacz dziedzinę i analizuj w przedziałach.