Obliczanie ciśnienia
Obliczanie ciśnienia
Mógłby mnie ktoś oświecić, jak obliczyć ciśnienie atmosferyczne na wysokości 1800 m. n.p.m. oraz na wysokości 3800 m. n.p.m., jeżeli na wysokości 1000 m. n.p.m. wynosi ono 920 hPa? Z jakiego wzoru/równania należy skorzystać?
Bardzo proszę o pomoc.
Bardzo proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
Obliczanie ciśnienia
Wzór może się faktycznie sprawdzić, temperatura podana w punkcie odniesienie to 278 K. Widzę tylko, że bez kalkulatora naukowego tu się nie obejdzie, a mój niedawno dokonał żywota. To zadanie dostałam od koleżanki, która ma mieć podobne za egzaminie poprawkowy. Dodam, że to 1 klasa liceum, dlatego szukałam czegoś... po prostu bardziej prostego.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie ciśnienia
Tylko że z tą proporcją trzeba uważać, bo im wyżej tym niższe ciśnienie. Dlatego w jednej z linijek proporcji trzeba wstawić różnice wysokości a nie wysokość. i wynik który wyjdzie to róznica w ciśnieniu w stosunku do wartości bazowej.
Oczywiście zakładamy nie zmienność gęstości powietrza na każdej z tych wysokości i brak róznicy w wartości g [co jak wiadomo jest jednak pewnym uproszczeniem]
Oczywiście zakładamy nie zmienność gęstości powietrza na każdej z tych wysokości i brak róznicy w wartości g [co jak wiadomo jest jednak pewnym uproszczeniem]