Witam
Mam do rozwiązania zadanie z funkcji wymiernej.
\(\displaystyle{ \frac{2x+1}{x-1}}\)
Z owej f po uproszczeniu ma mi wyjść \(\displaystyle{ \frac{3}{x-1} +2}\) zgodnie z odpowiedzią.
Proszę o pomoc i o wyjaśnienie tego zadania
Pozdrawiam
upraszczanie wzoru funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 3 sie 2010, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
upraszczanie wzoru funkcji
Ostatnio zmieniony 15 sie 2010, o 19:17 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 3 sie 2010, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
upraszczanie wzoru funkcji
\(\displaystyle{ \frac{2x+1}{x-1} = \frac{2(x-1) + 3}{x-1} = \frac{2(x-1)}{x-1} + \frac{3}{x-1} = 2+ \frac{3}{x-1}}\)
Możesz mi wytłumaczyć 1 przekształcenie
Możesz mi wytłumaczyć 1 przekształcenie
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
upraszczanie wzoru funkcji
Hmm, to chyba trzeba zauważyć Afish wyciągnął przed nawias 2 ( w nawiasie masz mianownik, widzisz? ), co w efekcie wymnożenia wyrazów dało: \(\displaystyle{ 2x-2}\), ale mamy \(\displaystyle{ 2x+1}\), zatem do liczby bez zmiennej x, trzeba było dodać 3, aby zachodziła tożsamość. Potem to już Afish rozbił to na dwa ułamki ( widać to ). Po redukcji nawiasu\(\displaystyle{ (x-1)}\) z mianownikiem jest jak jest.