Nowe porcje zadań
1. Wyznacz zbiory \(\displaystyle{ A\setminus B}\) i \(\displaystyle{ B\setminus A}\), jeżeli \(\displaystyle{ A=\{a: a ^{2} + 3a \in (-\infty; 4\rangle\}}\) i \(\displaystyle{ B=\(a: 3-4a \in \langle 7; 19)\}}\).
działania na zbiorach, równania i nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 maja 2010, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: qqqqqqqqqqq
działania na zbiorach, równania i nierówności
Ostatnio zmieniony 14 sie 2010, o 21:35 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie umieszczaj w ramach jednego wątku zadań o różnej tematyce, zwłaszcza gdy nie dotyczą one działu, w którym wątek został założony. Część postu usunięta.
Powód: Nie umieszczaj w ramach jednego wątku zadań o różnej tematyce, zwłaszcza gdy nie dotyczą one działu, w którym wątek został założony. Część postu usunięta.
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
działania na zbiorach, równania i nierówności
Jeśli chodzi o zbiór A:
\(\displaystyle{ a^2+3a \le 4 \\ a^2 +3a-4 \le 0 \\ (a-1)(a+4) \le 0 \\ a\in \left< -4; 1 \right>}\)
Zbiór B:
\(\displaystyle{ 7 \le 3-4a <19 \\ 4 \le -4a < 16 \\ -1 \ge a > -4 \\ a\in \left( -4; -1 \right>}\)
\(\displaystyle{ a^2+3a \le 4 \\ a^2 +3a-4 \le 0 \\ (a-1)(a+4) \le 0 \\ a\in \left< -4; 1 \right>}\)
Zbiór B:
\(\displaystyle{ 7 \le 3-4a <19 \\ 4 \le -4a < 16 \\ -1 \ge a > -4 \\ a\in \left( -4; -1 \right>}\)