NWW silnia
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 8 kwie 2010, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KOmputer
- Podziękował: 6 razy
NWW silnia
Nie mam pojęcia jak zrobić coś takiego:
\(\displaystyle{ NWW (12!,18!)}\)
Z góry dzięki za pomoc
\(\displaystyle{ NWW (12!,18!)}\)
Z góry dzięki za pomoc
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2956
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 495 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
NWW silnia
Na podstawie http://pl.wikipedia.org/wiki/Najwi%C4%9 ... y_dzielnik
i wiedzy z algebry można poznać zależność \(\displaystyle{ NWW(a,b)=\frac{ab}{NWD(a,b)}}\)
\(\displaystyle{ NWD(12!,18!)=12!}\) Ponieważ \(\displaystyle{ 12!|18!}\)
Więc \(\displaystyle{ NWW(12!,18!)=\frac{12!\cdot 18!}{12!}=18!}\)
i wiedzy z algebry można poznać zależność \(\displaystyle{ NWW(a,b)=\frac{ab}{NWD(a,b)}}\)
\(\displaystyle{ NWD(12!,18!)=12!}\) Ponieważ \(\displaystyle{ 12!|18!}\)
Więc \(\displaystyle{ NWW(12!,18!)=\frac{12!\cdot 18!}{12!}=18!}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 8 kwie 2010, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KOmputer
- Podziękował: 6 razy