równanie stycznej
- praktyk
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
równanie stycznej
napisz równanie stycznej do wykresu funkcji:
do sprawdzenia:
\(\displaystyle{ f(x)=ln(x^{2}+e)}\)
\(\displaystyle{ (0, f(0))}\)
\(\displaystyle{ f(0)=ln(0^{2}+e)=lne=1}\)
\(\displaystyle{ f'(x)= \frac{1}{(x^{2}+e)} \cdot 2x}\)
\(\displaystyle{ f'(0)=\frac{1}{(0^{2}+e)} \cdot 2 \cdot 0=0}\)
odp:
\(\displaystyle{ y=1}\)
do sprawdzenia:
\(\displaystyle{ f(x)=ln(x^{2}+e)}\)
\(\displaystyle{ (0, f(0))}\)
\(\displaystyle{ f(0)=ln(0^{2}+e)=lne=1}\)
\(\displaystyle{ f'(x)= \frac{1}{(x^{2}+e)} \cdot 2x}\)
\(\displaystyle{ f'(0)=\frac{1}{(0^{2}+e)} \cdot 2 \cdot 0=0}\)
odp:
\(\displaystyle{ y=1}\)
Ostatnio zmieniony 14 sie 2010, o 17:24 przez praktyk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
równanie stycznej
Wzór stycznej wyznaczony poprawnie, ale wyznaczona dziedzina funkcji pozostawia wiele do myślenia. Spójrz jeszcze raz na warunek \(\displaystyle{ x^2+e>0}\). Dla jakich \(\displaystyle{ x}\) zachodzi ta nierówność?
- praktyk
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
równanie stycznej
\(\displaystyle{ x^2+e>0}\)
\(\displaystyle{ x^2>e / \sqrt{}}\)
\(\displaystyle{ x> \sqrt{e}}\)
\(\displaystyle{ Dz: x> \sqrt{e}}\)
czy o to chodzi?
\(\displaystyle{ x^2>e / \sqrt{}}\)
\(\displaystyle{ x> \sqrt{e}}\)
\(\displaystyle{ Dz: x> \sqrt{e}}\)
czy o to chodzi?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
równanie stycznej
Zauważ, że \(\displaystyle{ e>0}\), więc \(\displaystyle{ x^2+e\ge 0+e=e>0}\).
(Liczba \(\displaystyle{ e}\) jest podstawą logarytmu naturalnego, więc musi być liczbą dodatnią.)
(Liczba \(\displaystyle{ e}\) jest podstawą logarytmu naturalnego, więc musi być liczbą dodatnią.)
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
równanie stycznej
Skoro \(\displaystyle{ x^2+e}\) ma zawsze wartość dodatnią, to może być liczbą logarytmowaną (dla każdego \(\displaystyle{ x\in\mathbb{R}}\)). Zatem dziedziną funkcji jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.