Proste działania z pierwiastkiem.
Proste działania z pierwiastkiem.
Prof. Nauk nieścisłych przedstawia następujące przykłady:
a) \(\displaystyle{ 3- \sqrt{5}=}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt{5}-3=}\)
c) \(\displaystyle{ 3+ \sqrt{5}=}\)
d) \(\displaystyle{ \sqrt{5} +3=}\)
e) \(\displaystyle{ 3: \sqrt{5}=}\)
f) \(\displaystyle{ \sqrt{5}:3=}\)
g) \(\displaystyle{ 3 \cdot \sqrt{5}=}\)
h) \(\displaystyle{ \sqrt{5} \cdot 3=}\)
a) \(\displaystyle{ 3- \sqrt{5}=}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt{5}-3=}\)
c) \(\displaystyle{ 3+ \sqrt{5}=}\)
d) \(\displaystyle{ \sqrt{5} +3=}\)
e) \(\displaystyle{ 3: \sqrt{5}=}\)
f) \(\displaystyle{ \sqrt{5}:3=}\)
g) \(\displaystyle{ 3 \cdot \sqrt{5}=}\)
h) \(\displaystyle{ \sqrt{5} \cdot 3=}\)
Proste działania z pierwiastkiem.
Prof. Nauk nieścisłych prosi ludzi od nauk ścisłych aby pomogli mu rozwiązać te przykłady, za co on będzie niezmiernie wdzięczny.
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Proste działania z pierwiastkiem.
No, ale co chcesz z nimi zrobić? Jedynie możesz podać przybliżone wartości znalezione z pomocą kalkulatora. Jedynie w podpunkcie 'e' możesz usunąć niewymierność z mianownika, co powinieneś umieć, a jak nie to poszukaj na forum (a najlepiej w podręczniku) jak usunąć niewymierność z mianownika.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Proste działania z pierwiastkiem.
Tylko z przykładem e) można coś zrobić, mianowicie usunąć niewymierność z mianownika. Reszta zostaje tak jak jest albo podajemy wyniki przybliżone
Proste działania z pierwiastkiem.
No a jak np. mamy \(\displaystyle{ 2 \cdot \sqrt{3}=2 \sqrt{3}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Proste działania z pierwiastkiem.
To akurat jest takie "przekształcenie, ale nie przekształcenie".rad1nho pisze:No a jak np. mamy \(\displaystyle{ 2 \cdot \sqrt{3}=2 \sqrt{3}}\)?
Proste działania z pierwiastkiem.
No i właśnie chciałbym wiedzieć jak zrobić "przekształcenie" z innymi przypadkami podanymi na początku tematu.
Proste działania z pierwiastkiem.
No popatrz, że mamy XXI wiek, 6 mld. ludzi na Ziemi i nikt jeszcze nie wpadł jak to uprościć.
Zrobię chociaż przykład e) na otarcie łez:
\(\displaystyle{ 3: \sqrt{5}= \frac{3}{ \sqrt{5} }= \frac{ 3 \sqrt{5}}{ \sqrt{25}}= \frac{ 3 \sqrt{5}}{5}}\)
Zrobię chociaż przykład e) na otarcie łez:
\(\displaystyle{ 3: \sqrt{5}= \frac{3}{ \sqrt{5} }= \frac{ 3 \sqrt{5}}{ \sqrt{25}}= \frac{ 3 \sqrt{5}}{5}}\)
Proste działania z pierwiastkiem.
z tematu Działania z kreską ułamkową
\(\displaystyle{ \frac{6}{ \sqrt{7+3} }=}\)
dobra to jak mam rozwiązać działanie pod pierwiastkiem w tym zadaniu?bakala12 pisze:1. Najpierw działanie pod pierwiastkiem potem usuwamy niewymierność z mianownika
\(\displaystyle{ \frac{6}{ \sqrt{7+3} }=}\)
Proste działania z pierwiastkiem.
Wszystko byłoby proste i wyszło by \(\displaystyle{ \frac{6 \sqrt{10} }{10}}\) ale ja mam takie odpowiedzi:
A. \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{7}-9}{8}}\)
B. \(\displaystyle{ -3 \sqrt{7}+9}\)
C. \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{7}+9 }{8}}\)
D. \(\displaystyle{ -3 \sqrt{7} -9}\)
A. \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{7}-9}{8}}\)
B. \(\displaystyle{ -3 \sqrt{7}+9}\)
C. \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{7}+9 }{8}}\)
D. \(\displaystyle{ -3 \sqrt{7} -9}\)