Mając dane punkty A(1,2) i B(5,2) znajdź taki punkt C, aby prosta AC byłs nachylona do osi OX pod kątem 450 stopni, a prosta BC pod kątem 1350 stopni. Jaki kąt tworzą proste AC i BC?
Jedyne, co tutaj umiem zrobić to wyznaczenie współczynnika a (tangens kąta), a co potem?
kąty między prostymi
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
kąty między prostymi
45 stopni; 135 stopni.
Szukany (C) leży na prostej \(\displaystyle{ y=1x+b}\) idącej przez A (czyli znanej) i prostej \(\displaystyle{ y=-1x+d}\) idącej ...
Szukany (C) leży na prostej \(\displaystyle{ y=1x+b}\) idącej przez A (czyli znanej) i prostej \(\displaystyle{ y=-1x+d}\) idącej ...