Silnik elektryczny...

goku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 27 lis 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy

Silnik elektryczny...

Post autor: goku »

jeśli zła kategoria proszę o przeniesienie tematu a nie kasowanie:)

Silnik elektryczny na prąd stały zasilany jest z baterii o SEM = 12 V. Podczas pracy silnika
przez jego uzwojenia płynie prąd o natężeniu I = 2 A, natomiast gdy wirnik tego silnika jest
całkowicie zahamowany, przez jego uzwojenie płynie większy prąd o natężeniu I0 = 3 A.
Opór wewnętrzny baterii pomijamy. 26. 1 (2 pkt)
W tym obwodzie występują siły elektromotoryczne baterii i indukcji. Określ i uzasadnij, czy
te SEM skierowane są zgodnie, czy przeciwnie (nie uwzględniamy SEM samoindukcji). 26.5 (1 pkt)
Podczas pracy silnika część energii jest tracona z powodu wydzielania się ciepła
w uzwojeniu, ze względu na niezerowy opór omowy. Oblicz moc traconą w ten sposób
podczas pracy silnika.

z góry thx za pomoc
marcinek92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 23 cze 2010, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Silnik elektryczny...

Post autor: marcinek92 »

Co do pierwszego zadania to radzę zapoznać się z prawem indukcji Faradaya. A tak na logikę to jeżeli natężenie wzrosło to chyba oczywiste , że SEM indukcji jest skierowane ........... jak SEM baterii. (wypełnić kropeczki ) P=W/t , W=UIt, R=U/I ,(U w sensie SEM indukcji )
goku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 27 lis 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy

Silnik elektryczny...

Post autor: goku »

marcinek92 pisze:Co do pierwszego zadania to radzę zapoznać się z prawem indukcji Faradaya. A tak na logikę to jeżeli natężenie wzrosło to chyba oczywiste , że SEM indukcji jest skierowane ........... jak SEM baterii. (wypełnić kropeczki ) P=W/t , W=UIt, R=U/I ,(U w sensie SEM indukcji )

ale to nie rozwiazuje mi problemu
potrzebuje to rozawiazc w miare tak na "chłopski rozum"
ODPOWIEDZ