Zadania z równań i nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 10 sie 2010, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Zadania z równań i nierówności
Witam czy mógłby mi ktoś podać przykłady zadań z czterech tematów.
1.Obliczyć wartość liczbową wyrażenia algebraicznego
2.Przekształcać sumy i różnicy wielomianów
3.Rozwiązać proste równanie i nierówności liniowe oraz układy takich równań
3a)zadanie tekstowe do pkt3
4.Rozwiązać proste równanie kwadratowe
Rozwiązałem już wszystkie w podręczniku i zbiorze zadań a chciałbym sobie jeszcze na kilku przykładach powtórzyć będę wdzięczny za każdy przykład.
1.Obliczyć wartość liczbową wyrażenia algebraicznego
2.Przekształcać sumy i różnicy wielomianów
3.Rozwiązać proste równanie i nierówności liniowe oraz układy takich równań
3a)zadanie tekstowe do pkt3
4.Rozwiązać proste równanie kwadratowe
Rozwiązałem już wszystkie w podręczniku i zbiorze zadań a chciałbym sobie jeszcze na kilku przykładach powtórzyć będę wdzięczny za każdy przykład.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 10 sie 2010, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Zadania z równań i nierówności
no trochę mi pomogłeś ale jednak nie mogę znaleźć dobrych tych zadań dalej to jedno tekstowe które mi dałeś i to wszystko
pomógł dla ciebie
pomógł dla ciebie
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Zadania z równań i nierówności
Patrz - wpisałem ,,równania i nierówności liniowe" i wyskoczyło :
search.php?keywords=r%C3%B3wnania+nier%C3%B3wno%C5%9Bci+liniowe&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=topics&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
Poświęć trochę czasu na poszukiwania - na forum jest cała kopalnia zadań.
search.php?keywords=r%C3%B3wnania+nier%C3%B3wno%C5%9Bci+liniowe&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=topics&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
Poświęć trochę czasu na poszukiwania - na forum jest cała kopalnia zadań.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 611 razy
Zadania z równań i nierówności
Trzymaj kilka przykładów z funkcji kwadratowej które przed chwilą wymyśliłem, oczywiście pracujemy na liczbach rzeczywistych:
1) \(\displaystyle{ x^2 +5x + 6 = 0}\)
odp:
2) \(\displaystyle{ 3x^2 + 2x - 1 = 0}\)
odp:
3) \(\displaystyle{ x^2 - 5x + 5 = 0}\)
odp:
4) \(\displaystyle{ 2x^4 + 3x^2 + 1 = 0}\)
odp:
5) \(\displaystyle{ x^2 - 4x - 5 > 0}\)
odp:
6) \(\displaystyle{ x^2 + 6x + 2 \ge 0}\)
odp:
7) \(\displaystyle{ 2x^4 - 7x^2 + 3 \le 0}\)
odp:
No to tyle może wystarczy
Pozdrawiam.
PS. Jak chcesz, mogę też dać kilka przykładów z równaniami/nierównościami wielomianowymi, znam parę ciekawych przykładów
1) \(\displaystyle{ x^2 +5x + 6 = 0}\)
odp:
Ukryta treść:
odp:
Ukryta treść:
3) \(\displaystyle{ x^2 - 5x + 5 = 0}\)
odp:
Ukryta treść:
odp:
Ukryta treść:
odp:
Ukryta treść:
odp:
Ukryta treść:
odp:
Ukryta treść:
No to tyle może wystarczy
Pozdrawiam.
PS. Jak chcesz, mogę też dać kilka przykładów z równaniami/nierównościami wielomianowymi, znam parę ciekawych przykładów
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 10 sie 2010, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Zadania z równań i nierówności
No możesz dać przyda się już mi się to przydało wielkie dzięki pomógł dla ciebie
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 611 razy
Zadania z równań i nierówności
Ok, w takim razie trzymaj kilka przykładów, próbuj w nich albo grupować wyrazy, albo szukaj pierwiastka w dzielnikach ostatniego wyrazu:
1) \(\displaystyle{ 3x^4 - 10x^3 + 10x - 3 = 0}\)
odp:
2) \(\displaystyle{ x^3 + 2x^2 - 16x - 32 = 0}\)
odp:
3) \(\displaystyle{ x^3 - 3x + 21 = 7x^2}\)
odp:
4) \(\displaystyle{ 24x^3 - 2x^2 - 5x + 1 = 0}\)
odp:
5*) \(\displaystyle{ x^4 - 5x^3 + 6x^2 - 5x + 1 = 0}\)
odp:
Ostatni przykład jest trochę ciekawszy od pozostałych, jeżeli będziesz miał z nim problem, to napisz, dam małą wskazówkę
Pozdrawiam.
1) \(\displaystyle{ 3x^4 - 10x^3 + 10x - 3 = 0}\)
odp:
Ukryta treść:
odp:
Ukryta treść:
odp:
Ukryta treść:
odp:
Ukryta treść:
odp:
Ukryta treść:
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 10 sie 2010, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Zadania z równań i nierówności
Znalazłem wiele zadań z 3 pkt ale nie mogę znaleźć żadnego z 2 pkt 2.Przekształcać sumy i różnicy wielomianów ma może ktoś takie
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Zadania z równań i nierówności
szukajka naprawdę jest pomocna - ,,wykonaj działania wielomiany" :
search.php?keywords=wykonaj+dzia%C5%82ania+wielomiany&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=topics&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
search.php?keywords=wykonaj+dzia%C5%82ania+wielomiany&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=topics&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj