napisz równanie stycznej do wykresu funkcji
do sprawdzenia
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{lnx}{x}}\) w punkcie \(\displaystyle{ (e,f(e))}\)
\(\displaystyle{ Dz:>0}\)
wzór:
\(\displaystyle{ y=f(x _{0} )+f'(x _{0})(x-x _{0})}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=( \frac{lnx}{x} )'= \frac{1-lnx}{x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ f'(x _{0})= \frac{1-1}{e ^{2} } =0}\)
\(\displaystyle{ f(x _{0} )= \frac{1}{e}}\)
odp:
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{e}}\)
równanie stycznej od wykresu funkcji
- kuma
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 69 razy
równanie stycznej od wykresu funkcji
wynik przypadkowo jest ok
ten wzór to nie:
\(\displaystyle{ y=f(x _{0} )+f'(x _{0})+(x-x _{0})}\)
a:
\(\displaystyle{ y=f(x _{0} )+f'(x _{0})*(x-x _{0})}\)
ten wzór to nie:
\(\displaystyle{ y=f(x _{0} )+f'(x _{0})+(x-x _{0})}\)
a:
\(\displaystyle{ y=f(x _{0} )+f'(x _{0})*(x-x _{0})}\)