Witam serdecznie wszystkich i proszę o wskazówkę:
8=x do potęgi(1/1-x)
chciałabym z tego równania wyliczyć x
Z góry serdecznie dziękuję za wskazówkę
niewiadoma w podstawie i wykładniku potęgi
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 13 sie 2010, o 00:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- pyzol
- Gość Specjalny
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
niewiadoma w podstawie i wykładniku potęgi
No to nie wyliczysz.
A wskazówka.
\(\displaystyle{ x^\frac{1}{1-x}=2^{\log_2 x^\frac{1}{1-x}}=2^{\frac{1}{1-x}\log_2 x}}\)
A wskazówka.
\(\displaystyle{ x^\frac{1}{1-x}=2^{\log_2 x^\frac{1}{1-x}}=2^{\frac{1}{1-x}\log_2 x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 13 sie 2010, o 00:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin