Zbieżnośc szeregu
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
Zbieżnośc szeregu
\(\displaystyle{ n ^{ \frac{3}{2}}}\)-- 16 sie 2010, o 09:08 --\(\displaystyle{ \sqrt{n \sqrt{n +n} } =\sqrt{n \sqrt{2n} }= \sqrt{n \sqrt{2 } \cdot \sqrt{n }}= \sqrt{n \cdot (2) ^{ \frac{1}{2} } \cdot (n) ^{ \frac{1}{2} } }= \sqrt{2n ^{2} }= \sqrt{2}n}\)tak????????/
- Nakahed90
- Gość Specjalny
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Zbieżnośc szeregu
\(\displaystyle{ \sqrt{n \cdot (2) ^{ \frac{1}{2} } \cdot (n) ^{ \frac{1}{2} } }= \sqrt{2n ^{2} }}\) Na jakiej podstawie wykonujesz to przejście?
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
Zbieżnośc szeregu
no bo 2 razy n wtedy ich wykładniki sie dodają wiec wyjdzie 2n no i razy \(\displaystyle{ n^{2}}\) i tyle mi wychodzi
- Nakahed90
- Gość Specjalny
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Zbieżnośc szeregu
Radzę Ci poczytac sobie troche o potęgowaniu i kolejności wykonywania działań, a dopiero później brać się za takie przykłady.
Zbieżnośc szeregu
rada kolegi Z:\(\displaystyle{ \sqrt{n \cdot (2) ^{ \frac{1}{2} } \cdot (n) ^{ \frac{1}{2} } }=}\)
I prawie koniec...\(\displaystyle{ n \cdot n^{ \frac{1}{2}}=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
Zbieżnośc szeregu
\(\displaystyle{ \sqrt{n \sqrt{n +n} } =\sqrt{n \sqrt{2n} }= \sqrt{n \sqrt{2 } \cdot \sqrt{n }}= \sqrt{n \cdot (2) ^{ \frac{1}{2} } \cdot (n) ^{ \frac{1}{2} } }= \sqrt{(2n) ^{2} }=2n}\)tak????????/
Zbieżnośc szeregu
Nie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pot%C4%99gowanie
Wszystko jest tutaj. Skoro nie umiesz tak prostych rzeczy to nie ma co się brać za szeregi i całki
Tyle w tym temacie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pot%C4%99gowanie
Wszystko jest tutaj. Skoro nie umiesz tak prostych rzeczy to nie ma co się brać za szeregi i całki
Tyle w tym temacie.
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
Zbieżnośc szeregu
to co tutaj jest zle bo juz naprawde tego nie widze przeciez przy mozeniu wykladników dodaje sie je tak??
Zbieżnośc szeregu
\(\displaystyle{ \sqrt{n \cdot (2) ^{ \frac{1}{2} } \cdot (n) ^{ \frac{1}{2} } }= \sqrt{ \cdot (2) ^{ \frac{1}{2} } \cdot (n) ^{ \frac{3}{2} } }=\sqrt{ (n) ^{ \frac{3}{2} } } \cdot \sqrt{ \cdot (2) ^{ \frac{1}{2} } }}\)
Wstyd...
Wstyd...
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
Zbieżnośc szeregu
\(\displaystyle{ \sqrt{n \cdot (2) ^{ \frac{1}{2} } \cdot (n) ^{ \frac{1}{2} } }= \sqrt{ \cdot (2) ^{ \frac{1}{2} } \cdot (n) ^{ \frac{3}{2} } }=\sqrt{ (n) ^{ \frac{3}{2} } } \cdot \sqrt{ \cdot (2) ^{ \frac{1}{2} } }=2 ^{ \frac{1}{4} } \cdot n ^{ \frac{3}{4} }}\)
a dalej dobrze??
a dalej dobrze??
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy