Usuń niewymierność z mianownika.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 4 sie 2010, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Usuń niewymierność z mianownika.
\(\displaystyle{ \frac{4}{\sqrt{3}+\sqrt{2}+1}}\)
Ostatnio zmieniony 12 sie 2010, o 11:17 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. W znaczniku zamykającym mamy slash w drugą stronę niż w kodzie LaTeX-a.
Powód: Poprawa wiadomości. W znaczniku zamykającym mamy slash w drugą stronę niż w kodzie LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 4 sie 2010, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Usuń niewymierność z mianownika.
i co w mianowniku wychodzi?-- 12 sie 2010, o 13:27 --i dlaczego znak zmienia się tylko przy \(\displaystyle{ \sqrt{3}+\sqrt{2}-1}\)
- pyzol
- Gość Specjalny
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Usuń niewymierność z mianownika.
Zazwyczaj staramy skorzystac ze wzoru:
\(\displaystyle{ (a+b)(a-b)=a^2-b^2\\
...=\frac{4(\sqrt{2}+\sqrt{3}-1)}{(\sqrt{2}+\sqrt{3})^2-1}=...=\frac{4(\sqrt{2}+\sqrt{3}-1)}{2+3+2\sqrt{6}-1}=\frac{4(\sqrt{2}+\sqrt{3}-1)}{4+2\sqrt{6}}}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a-b)=a^2-b^2\\
...=\frac{4(\sqrt{2}+\sqrt{3}-1)}{(\sqrt{2}+\sqrt{3})^2-1}=...=\frac{4(\sqrt{2}+\sqrt{3}-1)}{2+3+2\sqrt{6}-1}=\frac{4(\sqrt{2}+\sqrt{3}-1)}{4+2\sqrt{6}}}\)