Dziedzina i miejsce zerowe funkjci
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 12 razy
Dziedzina i miejsce zerowe funkjci
Mam problem z takim zadaniem:
Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{2sin2x- \sqrt{3}}{ \sqrt{4cos ^{2} x-1} }}\) .
Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{2sin2x- \sqrt{3}}{ \sqrt{4cos ^{2} x-1} }}\) .
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Dziedzina i miejsce zerowe funkjci
W czym problem?
A' propos dziedziny: \(\displaystyle{ 4\cos^{2} x-1>0}\).
Miejscem zerowym f-cji nazywamy argument, dla którego f-cja przyjmuje wartość równą zero.
A' propos dziedziny: \(\displaystyle{ 4\cos^{2} x-1>0}\).
Miejscem zerowym f-cji nazywamy argument, dla którego f-cja przyjmuje wartość równą zero.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 12 razy
Dziedzina i miejsce zerowe funkjci
Doszedłem do tego: Dziedzina: \(\displaystyle{ cosx> \sqrt{1}}\)
A miejsce zerowe: \(\displaystyle{ sin2x= \frac{\sqrt{3} }{2}}\) - i nie wiem co tu dalej zrobić.
A miejsce zerowe: \(\displaystyle{ sin2x= \frac{\sqrt{3} }{2}}\) - i nie wiem co tu dalej zrobić.
Dziedzina i miejsce zerowe funkjci
\(\displaystyle{ cosx> \sqrt{1}=1}\)
\(\displaystyle{ cosx>1}\)
Wskaż mi \(\displaystyle{ x}\) , który spełnia to równanie. Nie ma takiego...
\(\displaystyle{ cosx>1}\)
Wskaż mi \(\displaystyle{ x}\) , który spełnia to równanie. Nie ma takiego...
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 12 razy
Dziedzina i miejsce zerowe funkjci
Więc powinno wyjść tak? : \(\displaystyle{ cosx> \sqrt{ \frac{1}{4} }}\)
Dziedzina i miejsce zerowe funkjci
\(\displaystyle{ t=cosx}\)
\(\displaystyle{ 4t ^{2} -1>0}\)
Taką nierówność umiesz rozwiązać?
\(\displaystyle{ 4t ^{2} -1>0}\)
Taką nierówność umiesz rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 12 razy
Dziedzina i miejsce zerowe funkjci
Umknęła mi ta czwórka. Zresztą mniejsza o nią bo ona tylko zmienia wynik a nie tok myślenia ale dzięki.