całka podwójna
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
całka podwójna
Witam musz obliczyc całke podwójną \(\displaystyle{ \iint_D (2x+3y)dxdy}\), gdzie \(\displaystyle{ D}\) jest obszarem ograniczonym krzywymi \(\displaystyle{ y=1- \left|x \right|, y=-1}\)
-- 11 sie 2010, o 07:50 --
Obszar \(\displaystyle{ D \colon-2 \le x \le 2 , \quad -1\le y \le1- \left|x \right|}\)
i dalej nie wiem co mam zrobic prosze o pomoc
-- 11 sie 2010, o 08:06 --
doszedłam do czegos takiego:\(\displaystyle{ \iint_D(2x+3)dxdy= \int_{-2}^{2}dx \int_{-1}^{1- \left|x \right| }(2x+3)dy= \int_{-2}^{2} \left[ x ^{2} +3x\right]_{y=-1 }^{y=1- \left|x \right| }dy}\)
i nie wiem czy to jest dobrze??
-- 11 sie 2010, o 07:50 --
Obszar \(\displaystyle{ D \colon-2 \le x \le 2 , \quad -1\le y \le1- \left|x \right|}\)
i dalej nie wiem co mam zrobic prosze o pomoc
-- 11 sie 2010, o 08:06 --
doszedłam do czegos takiego:\(\displaystyle{ \iint_D(2x+3)dxdy= \int_{-2}^{2}dx \int_{-1}^{1- \left|x \right| }(2x+3)dy= \int_{-2}^{2} \left[ x ^{2} +3x\right]_{y=-1 }^{y=1- \left|x \right| }dy}\)
i nie wiem czy to jest dobrze??
Ostatnio zmieniony 11 sie 2010, o 10:52 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Do umieszczania tekstu w kodzie LaTeX-a służy \mbox{tekst} lub \text{tekst}, ale unikajmy ich stosowania.
Powód: Poprawa wiadomości. Do umieszczania tekstu w kodzie LaTeX-a służy \mbox{tekst} lub \text{tekst}, ale unikajmy ich stosowania.
- pyzol
- Gość Specjalny
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
całka podwójna
\(\displaystyle{ 1-|x|= \begin{cases} 1-x\; dla\; x \ge 0 \\1+x\;dla\;x<0 \end{cases}}\)
Rozbij na dwie calki. Jesli chcesz wprowadzic tekst do formuly matematycznej, wpisujesz:
ext{jest obszarem...}
Rozbij na dwie calki. Jesli chcesz wprowadzic tekst do formuly matematycznej, wpisujesz:
ext{jest obszarem...}
- M Ciesielski
- Gość Specjalny
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
całka podwójna
Obszaru (granic całkowania) nie sprawdzam, ale na końcu jest błąd - sama piszesz po pierwszym znaku równości, że całkujemy po \(\displaystyle{ y}\) a całkujesz po \(\displaystyle{ x}\), na końcu znów chcąc całkować po \(\displaystyle{ y}\).karolina109 pisze: doszedłam do czegos takiego:\(\displaystyle{ \iint_D(2x+3)dxdy= \int_{-2}^{2}dx \int_{-1}^{1- \left|x \right| }(2x+3)dy= \int_{-2}^{2} \left[ x ^{2} +3x\right]_{y=-1 }^{y=1- \left|x \right| }dy}\)
i nie wiem czy to jest dobrze??
\(\displaystyle{ D = \{ (x,y) \in \mathbb{R}^2 \colon a \le x \le b \wedge c \le y \le d \} \\
\iint_{D} f(x,y) \mbox{d}x \mbox{d}y = \int\limits_c^d \mbox{d}y \int\limits_a^b f(x,y) \mbox{d}x = \int\limits_c^d \left( \int\limits_a^b f(x,y) \mbox{d}x \right) \mbox{d}y}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
całka podwójna
chciałem poprosic o wskazówki jak zrobic ta granica jak jest wartosc bezwzgledna jakie zrobic calki i dla jakis granic bo za bardzo nie wiem
- pyzol
- Gość Specjalny
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
całka podwójna
No to rozbij na dwa zbiory i bedzie spokoj. Narysuj sobie, zobaczysz.
-- 12 sie 2010, o 09:47 --
\(\displaystyle{ D_1:\; -2 \le x \le 0,\,-1 \le y \le 1+x\\
D_2:\; 0 \le x \le 2,\,-1 \le y \le 1-x}\)
-- 12 sie 2010, o 09:47 --
\(\displaystyle{ D_1:\; -2 \le x \le 0,\,-1 \le y \le 1+x\\
D_2:\; 0 \le x \le 2,\,-1 \le y \le 1-x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
całka podwójna
a jesli wynik z 1 całki wyszedł mi -4,67 a z drugiej 0,67 to wychodzi -4 czy wynik moze byc ujemny???
- pyzol
- Gość Specjalny
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
całka podwójna
A juz sie o to pytalas w innym poscie... Najwyzej ci jeszcze sprawdze wynik, ale to za chwile.-- 12 sie 2010, o 15:47 --wg mnie jest ok