pkt stac., ekstremum, (z e^x)
- praktyk
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
pkt stac., ekstremum, (z e^x)
sprawdź czy pkt (x,y) jest pkt stacjonarnym f(x,y). jesli tak to wyznacz ekstremum w tym pkt.
\(\displaystyle{ pkt (-1,0)}\)
\(\displaystyle{ f(x,y)=e^{x}(2x+y^{2})}\)
\(\displaystyle{ f'x(x,y)=e^{x} \cdot 2x+e^{x} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ f'y(x,y)=e^{x} \cdot y^{2}+e^{x} \cdot 2y}\)
proszę o sprawdzenie czy już od samego początku liczę to zadanie dobrze (czy te pochodne są dobrze policzone), jeżeli źle to z jakich wzorów to wyliczyć? czy tu nie trzeba czasami zastosować pochodnej funkcji złożonej?
\(\displaystyle{ pkt (-1,0)}\)
\(\displaystyle{ f(x,y)=e^{x}(2x+y^{2})}\)
\(\displaystyle{ f'x(x,y)=e^{x} \cdot 2x+e^{x} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ f'y(x,y)=e^{x} \cdot y^{2}+e^{x} \cdot 2y}\)
proszę o sprawdzenie czy już od samego początku liczę to zadanie dobrze (czy te pochodne są dobrze policzone), jeżeli źle to z jakich wzorów to wyliczyć? czy tu nie trzeba czasami zastosować pochodnej funkcji złożonej?
pkt stac., ekstremum, (z e^x)
Źle jest policzone.
Po \(\displaystyle{ x}\):
pochodna iloczynu.
Po \(\displaystyle{ y}\):
Mnożymy i widzimy co trzeba zrobić.
Po \(\displaystyle{ x}\):
pochodna iloczynu.
Po \(\displaystyle{ y}\):
Mnożymy i widzimy co trzeba zrobić.
- praktyk
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
pkt stac., ekstremum, (z e^x)
zrobiłem tak - sprawdźcie teraz:
\(\displaystyle{ f'x=e^{x}(2x+y^{2})+e^{x} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ f'y=e^{x} \cdot 2y}\)
\(\displaystyle{ f'x(-1,0)=0}\)
\(\displaystyle{ f'y(-1,0)=0}\)
pkt (-1,0) jest podejrzany o bycie pkt stacjonarnym
\(\displaystyle{ f'xx=e^{x}(2x+y^{2})+e^{x} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ f'yy=2e^{x}}\)
\(\displaystyle{ f'xy=2ye^{x}}\)
\(\displaystyle{ f'yx=e^{x} \cdot 2y}\)
\(\displaystyle{ f'xx(-1,0)= \frac{2}{e}}\)
\(\displaystyle{ f'yy(-1,0)=\frac{2}{e}}\)
\(\displaystyle{ f'xy(-1,0)=0}\)
\(\displaystyle{ f'yx(-1,0)=0}\)
\(\displaystyle{ wyznacznik= \left( \frac{2}{e} \right)^{2}>0}\)
\(\displaystyle{ f'xx(-1,0)=\frac{2}{e} \Rightarrow minimum}\)
\(\displaystyle{ f(min)=-\frac{2}{e}}\)
\(\displaystyle{ f'x=e^{x}(2x+y^{2})+e^{x} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ f'y=e^{x} \cdot 2y}\)
\(\displaystyle{ f'x(-1,0)=0}\)
\(\displaystyle{ f'y(-1,0)=0}\)
pkt (-1,0) jest podejrzany o bycie pkt stacjonarnym
\(\displaystyle{ f'xx=e^{x}(2x+y^{2})+e^{x} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ f'yy=2e^{x}}\)
\(\displaystyle{ f'xy=2ye^{x}}\)
\(\displaystyle{ f'yx=e^{x} \cdot 2y}\)
\(\displaystyle{ f'xx(-1,0)= \frac{2}{e}}\)
\(\displaystyle{ f'yy(-1,0)=\frac{2}{e}}\)
\(\displaystyle{ f'xy(-1,0)=0}\)
\(\displaystyle{ f'yx(-1,0)=0}\)
\(\displaystyle{ wyznacznik= \left( \frac{2}{e} \right)^{2}>0}\)
\(\displaystyle{ f'xx(-1,0)=\frac{2}{e} \Rightarrow minimum}\)
\(\displaystyle{ f(min)=-\frac{2}{e}}\)
Ostatnio zmieniony 10 sie 2010, o 20:01 przez praktyk, łącznie zmieniany 1 raz.
- praktyk
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
pkt stac., ekstremum, (z e^x)
poprawione - sprawdź teraz
po prostu źle przepisałem z kartki na której to liczyłem - teraz powinno być dobrze
po prostu źle przepisałem z kartki na której to liczyłem - teraz powinno być dobrze