[Równania funkcyjne] równanie funkcyjne
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 696
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: marki
- Podziękował: 165 razy
- Pomógł: 20 razy
[Równania funkcyjne] równanie funkcyjne
Znajdz wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f : \mathbb{R}_+ \to \mathbb{R}}\) takie ze \(\displaystyle{ f(t) = \int_0^\infty f(x) e^{-tx} dx.}\)\(\displaystyle{ }\)
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
[Równania funkcyjne] równanie funkcyjne
Może da się to zrobić elementarnie, ale po prawej mamy transformatę Laplace'a funkcji \(\displaystyle{ f}\), a po lewej tę samą funkcję. Chodzi więc o wyznaczenie punktów stałych transformaty Laplace'a: funkcji, które same są swoimi obrazami (oryginał równy jego obrazowi).
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
[Równania funkcyjne] równanie funkcyjne
Jeśli kogoś ten problem interesuje, to w artykule
Complex Variable and Regularization Methods of Inversion of the Laplace Transform
D. D. Ang, John Lund, Frank Stenger
Mathematics of Computation, Vol. 53, No. 188 (Oct., 1989), pp. 589-608
można znaleźć trzy różne podejścia do tego równania.
W nieco zmienionej wersji równania, tj. \(\displaystyle{ f(t) = \lambda \mathcal{L} \{ f \}}\) można zauważyć, że \(\displaystyle{ f(t) = t^{-1/2}}\) przy \(\displaystyle{ \lambda = \pi^{-1/2}}\) jest rozwiązaniem.
Complex Variable and Regularization Methods of Inversion of the Laplace Transform
D. D. Ang, John Lund, Frank Stenger
Mathematics of Computation, Vol. 53, No. 188 (Oct., 1989), pp. 589-608
można znaleźć trzy różne podejścia do tego równania.
W nieco zmienionej wersji równania, tj. \(\displaystyle{ f(t) = \lambda \mathcal{L} \{ f \}}\) można zauważyć, że \(\displaystyle{ f(t) = t^{-1/2}}\) przy \(\displaystyle{ \lambda = \pi^{-1/2}}\) jest rozwiązaniem.